De Belgica is een onderzoeksschip van de Belgische regering. Het 10 meter brede en 51 meter lange schip wordt bemand door de Belgische Koninlijke Marine. De Belgica houdt toezicht op de kwaliteit van het zeewater en verricht wetenschappelijk onderzoek op zee.

De belangrijkste taak van de Belgica is het onderzoeken van de flora en fauna in de Noordzee, maar de boot wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om olievlekken in de gaten te houden of om te bepalen hoe groot de kans op aardbevingen op de zeebodem is.

De Belgica opent voor het grote publiek zaterdag 15 oktober van 14 tot 18 uur en op zondag 16 oktober van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

Bezoekers kunnen er ook kennis maken met de wetenschappers die het onderzoek nader verklaren en tonen hoe stalen genomen worden van water, bodem en levende dieren. Een paar tientallen meter verder is er een gratis tentoonstelling over de Marine in zaal AC De Zaat.

Het onderzoeksschip en Temse zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want in 1984 was het schip één van de laatste die op de Boelwerf gebouwd werden. Temse werd toen peter van het schip.

Op de site van het Mathematisch Model Noordzee kunt u zien waar de Belgica zich op dit moment bevindt. (Belga/MS)

De Belgica is een onderzoeksschip van de Belgische regering. Het 10 meter brede en 51 meter lange schip wordt bemand door de Belgische Koninlijke Marine. De Belgica houdt toezicht op de kwaliteit van het zeewater en verricht wetenschappelijk onderzoek op zee. De belangrijkste taak van de Belgica is het onderzoeken van de flora en fauna in de Noordzee, maar de boot wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om olievlekken in de gaten te houden of om te bepalen hoe groot de kans op aardbevingen op de zeebodem is. De Belgica opent voor het grote publiek zaterdag 15 oktober van 14 tot 18 uur en op zondag 16 oktober van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Bezoekers kunnen er ook kennis maken met de wetenschappers die het onderzoek nader verklaren en tonen hoe stalen genomen worden van water, bodem en levende dieren. Een paar tientallen meter verder is er een gratis tentoonstelling over de Marine in zaal AC De Zaat. Het onderzoeksschip en Temse zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want in 1984 was het schip één van de laatste die op de Boelwerf gebouwd werden. Temse werd toen peter van het schip. Op de site van het Mathematisch Model Noordzee kunt u zien waar de Belgica zich op dit moment bevindt. (Belga/MS)