Leeuwen moeten noodgedwongen weg uit dierentuin Artis in Amsterdam

.

De Nederlandse dierentuin Artis neemt afscheid van zijn drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, omdat de door de coronacrisis getroffen dierentuin geen geld heeft om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. Dat meldt directeur Rembrandt Sutorius in een verklaring, na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.

De Nederlandse dierentuin Artis neemt afscheid van zijn drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, omdat de door de coronacrisis getroffen dierentuin geen geld heeft om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. Dat meldt directeur Rembrandt Sutorius in een verklaring, na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.

De dieren verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. ‘Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van Artis. Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn’, stelt Sutorius. ‘We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839.’

.
.© Maarten van der Wal

Volgens de dierentuindirecteur was het oude leeuwenverblijf zijn tijd ver vooruit toen het in 1927 openging. ‘Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden.’ De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen voor de dieren moet kosten, kan het park nu niet ophoesten. ‘Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren’, aldus Sutorius. ‘Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben.’

Vergeet Artis niet

De Amsterdamse dierentuin meldt dat het de komende vijf jaar meer dan 20 miljoen euro tekortkomt voor noodzakelijk onderhoud en investeringen, zoals dus het aanpassen van het leeuwenverblijf. Het bezoekersaantal was in 2020 de helft van een jaar daarvoor. Dit jaar is de dierentuin vanwege de coronacrisis nog helemaal niet open geweest en het is nog niet bekend wanneer er weer bezoekers mogen komen. Het draaiende houden van de dierentuin kost dagelijks 60.000 euro. Eerder kondigde Artis aan noodgedwongen twintig tot veertig banen te schrappen.

De dierentuin is een actie gestart om wat meer inkomsten te genereren en aandacht te vragen voor de penibele financiële situatie. De campagne #vergeetArtisniet moet mensen ertoe bewegen om geld te doneren aan de dierentuin en hun mooiste herinnering aan het park te delen.

Zoo Antwerpen en Planckendael

Ook in ons land kampen dierenparken sinds de start van de coronacrisis met financiële problemen vanwege lange verplichte sluitingen en daarbuiten een bezoekerslimiet. Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael kondigden vorige zomer al een noodingreep aan om onder meer 24 medewerkers over beide parken heen te ontslaan om economische redenen en tal van projecten zoals verbouwingen en de komst van orang-oetans naar Planckendael werden tot nader order uitgesteld. De overkoepelende KMDA, met ook nog het Elisabeth Center, leed vorig jaar naar schatting 22 miljoen omzetverlies. De twee dierenparken laten donderdag weten voorlopig geen bijkomende grote besparingen te doen en al zeker geen plannen hebben om dieren te verkopen, maar hopen wel dat ze zo snel mogelijk kunnen heropenen om weer inkomsten te hebben.

‘Het is goed dat een mogelijke heropening toch al op de tafel van de regering ligt, maar het blijft afwachten’, zegt woordvoerster Ilse Segers. ‘We denken dat een heropening van de dierenparken ook goed zou zijn voor het mentaal welzijn van de mensen in deze tijden. In tussentijd blijft onze actie #ZOOsamen lopen, waarbij sympathisanten kunnen helpen om onze vaste voedingskosten te helpen dragen.’ Het benodigde budget voor dierenvoeding alleen al bedraagt er 900.000 euro op jaarbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content