In Mechelen is het nieuwe Holocaustmuseum geopend, voluit: Kazerne Dossin -- Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 25.000 Joden en zigeuners vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland. Om te tonen dat die zwarte episode historisch erg belangrijk is, besloot de Vlaamse regering op deze plaats een memoriaal op te richten en er tegenover een nieuw museum te bouwen.

Het museum brengt meer dan alleen de geschiedenis, maar legt ook een verband met de huidige maatschappij en de discriminatie, mensenrechtenschendingen en genocide die ook nu nog voorkomen.

Curator en historicus aan de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem maakt de documentatie op een multimediale manier toegankelijk door bijvoorbeeld interviews met overledenen te tonen en door via audioguides en touchscreens de vele foto's en andere papieren tot leven te brengen.

Naast thema's uit de Tweede Wereldoorlog is er ook ruimte voor recentere onderwerpen zoals moordpartijen op zwarten in de VS en genocides in Rwanda en Cambodja. Daarnaast is er een ruimte voor tijdelijke exposities. (MS)

In Mechelen is het nieuwe Holocaustmuseum geopend, voluit: Kazerne Dossin -- Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 25.000 Joden en zigeuners vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland. Om te tonen dat die zwarte episode historisch erg belangrijk is, besloot de Vlaamse regering op deze plaats een memoriaal op te richten en er tegenover een nieuw museum te bouwen. Het museum brengt meer dan alleen de geschiedenis, maar legt ook een verband met de huidige maatschappij en de discriminatie, mensenrechtenschendingen en genocide die ook nu nog voorkomen. Curator en historicus aan de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem maakt de documentatie op een multimediale manier toegankelijk door bijvoorbeeld interviews met overledenen te tonen en door via audioguides en touchscreens de vele foto's en andere papieren tot leven te brengen. Naast thema's uit de Tweede Wereldoorlog is er ook ruimte voor recentere onderwerpen zoals moordpartijen op zwarten in de VS en genocides in Rwanda en Cambodja. Daarnaast is er een ruimte voor tijdelijke exposities. (MS)