De Open Monumentendagen vieren hun 25ste verjaardag en zetten de toppers opnieuw in de schijnwerpers.

Op zondag 8 september openen 196 Vlaamse steden en gemeenten onder het thema 'Het beste van...' de deuren van 650 monumenten. Wij selecteerden een blikvanger in elke provincie.

Provincie Antwerpen

Antwerpen: Synagoge Machsike Hadass

De hoofdsynagoge van de Israëlitisch-chassidische gemeenschap werd in 1913-14 opgetrokken in eclectische stijl naar een ontwerp van architect J. Hofman. Ze werd in gebruik genomen in 1918 na het einde van WO II en is tot op vandaag actief.

Synagoge

Oostenstraat 43

2018 Antwerpen

Vrij bezoek mogelijk: 10u-17u

Gidsbeurten om: 11u, 13u en 15u

Provincie Limburg

Voeren: Commanderie van de Duitse Orde

In het beboste landschap aan de bron van de Voer pronkt de omwalde commanderie van de Duitse Orde. Bijna zes eeuwen speelde ze een hoofdrol in Sint-Pieters-Voeren. Het gaat om een indrukwekkend complex met torengebouwen. Het interieur bevat nog 17de-eeuwse elementen. De boerderij (1885) dient tot op vandaag als forellenkwekerij.

De Commanderie 1

3792 Sint-Pieters-Voeren

Opengestelde delen: aangeduid

Bezoek enkel mogelijk onder leiding van een gids

Gidsbeurten om het half uur: 10u-18u

Duur: 45'

Provincie Oost-Vlaanderen

Nazareth: Architectenwoning Juliaan Lampens

Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Terwijl hij aanvankelijk een traditioneel [4503nazaretharchitectenwoning-juliaan-lampens.jpg] architect was, rijpten bij hem na Expo '58 nieuwe architectonische ideeën. Met het modernistische ontwerp van zijn eigen, inmiddels beschermde woning maakte hij zich resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden. Sindsdien concentreerde hij zich op betonarchitectuur. De opening van deze woning is een primeur!

Woning Juliaan Lampens

Stationsstraat 12

9810 Eke

Vrij bezoek: 14u-17.30u

Doorlopend gidsbeurten

Provincie Vlaams-Brabant

Overijse: Wandeling: Kasteel Ter Deck

Met een gids wandelt u van het centrum naar het 17de-eeuwse kasteel langs voetpaden en de holle weg. Op het kasteeldomein is er een fototentoonstelling, concert en... een fantastisch uitzicht. Het gaat om een exclusieve openstelling.

Kerkstraat 1

3090 Overijse

Startuur: 11u, 13.30u, 14u, 14.30u en 15u

Duur: 1.30u

Afstand: 1km

Kindvriendelijke wandeling om 14u: vanaf 6 jaar

Reserveren noodzakelijk:

Dienst Cultuur en Welzijn

Begijnhof 17

02 785 33 75

Provincie West-Vlaanderen

De Panne: De Dumont-Wijk

[4134de-pannevilla-le-nid.jpg] De Panne telt prachtige villa's die begin 20ste eeuw zijn ontworpen door de architecten Albert en Alexis Dumont. Daarom kreeg deze villawijk ook de naam 'Dumontwijk'. Met Open Monumentendag kan u een blik werpen in een aantal van deze pareltjes.

Zijn onder andere opengesteld: de Villa Emma, Villa L'Escale, Villa Doudou, Villa Esprit de Mer, Villa Les Papillons, Villa Marie-Joseph en Villa Le Nid (foto).

Info en volledig programma: Open Monumenten

Ann Heylens in Plus Magazine

De Open Monumentendagen vieren hun 25ste verjaardag en zetten de toppers opnieuw in de schijnwerpers. Op zondag 8 september openen 196 Vlaamse steden en gemeenten onder het thema 'Het beste van...' de deuren van 650 monumenten. Wij selecteerden een blikvanger in elke provincie. Provincie Antwerpen Antwerpen: Synagoge Machsike Hadass De hoofdsynagoge van de Israëlitisch-chassidische gemeenschap werd in 1913-14 opgetrokken in eclectische stijl naar een ontwerp van architect J. Hofman. Ze werd in gebruik genomen in 1918 na het einde van WO II en is tot op vandaag actief. Synagoge Oostenstraat 43 2018 Antwerpen Vrij bezoek mogelijk: 10u-17u Gidsbeurten om: 11u, 13u en 15uProvincie Limburg Voeren: Commanderie van de Duitse Orde In het beboste landschap aan de bron van de Voer pronkt de omwalde commanderie van de Duitse Orde. Bijna zes eeuwen speelde ze een hoofdrol in Sint-Pieters-Voeren. Het gaat om een indrukwekkend complex met torengebouwen. Het interieur bevat nog 17de-eeuwse elementen. De boerderij (1885) dient tot op vandaag als forellenkwekerij. De Commanderie 1 3792 Sint-Pieters-Voeren Opengestelde delen: aangeduid Bezoek enkel mogelijk onder leiding van een gids Gidsbeurten om het half uur: 10u-18u Duur: 45'Provincie Oost-Vlaanderen Nazareth: Architectenwoning Juliaan Lampens Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Terwijl hij aanvankelijk een traditioneel [4503nazaretharchitectenwoning-juliaan-lampens.jpg] architect was, rijpten bij hem na Expo '58 nieuwe architectonische ideeën. Met het modernistische ontwerp van zijn eigen, inmiddels beschermde woning maakte hij zich resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden. Sindsdien concentreerde hij zich op betonarchitectuur. De opening van deze woning is een primeur! Woning Juliaan Lampens Stationsstraat 12 9810 Eke Vrij bezoek: 14u-17.30u Doorlopend gidsbeurtenProvincie Vlaams-Brabant Overijse: Wandeling: Kasteel Ter Deck Met een gids wandelt u van het centrum naar het 17de-eeuwse kasteel langs voetpaden en de holle weg. Op het kasteeldomein is er een fototentoonstelling, concert en... een fantastisch uitzicht. Het gaat om een exclusieve openstelling. Kerkstraat 1 3090 Overijse Startuur: 11u, 13.30u, 14u, 14.30u en 15u Duur: 1.30u Afstand: 1km Kindvriendelijke wandeling om 14u: vanaf 6 jaar Reserveren noodzakelijk: Dienst Cultuur en Welzijn Begijnhof 17 02 785 33 75Provincie West-Vlaanderen De Panne: De Dumont-Wijk [4134de-pannevilla-le-nid.jpg] De Panne telt prachtige villa's die begin 20ste eeuw zijn ontworpen door de architecten Albert en Alexis Dumont. Daarom kreeg deze villawijk ook de naam 'Dumontwijk'. Met Open Monumentendag kan u een blik werpen in een aantal van deze pareltjes. Zijn onder andere opengesteld: de Villa Emma, Villa L'Escale, Villa Doudou, Villa Esprit de Mer, Villa Les Papillons, Villa Marie-Joseph en Villa Le Nid (foto). Info en volledig programma: Open Monumenten Ann Heylens in Plus Magazine