Deze maand is het exact honderd jaar geleden dat de eerste gasaanvallen werden uitgevoerd. Dat wordt in West-Vlaanderen herdacht met tal van tentoonstellingen en grootse evenementen.

Het In Flanders Fields wijdt aan de wrange honderdste verjaardag van de eerste gasaanvallen de tentoonstelling Gas!. "Het was een eerste poging om de stellingenoorlog te doorbreken, en het zou er voor zorgen dat het front, dat er sinds de eerste slag van Ieper vrij rustig zou bij liggen, voortdurend bewoog", aldus Piet Chielens, coördinator van IFFM. "De gasaanvallen, en de daaropvolgende tweede slag van Ieper betekenden ook de dood van deze stad."

In Flanders Fields
© In Flanders Fields

De tentoonstelling gaat in op die eerste gasaanvallen en de leegloop van Ieper. IFFM laat hiervoor vooral het landschap spreken en pakt uit met een animatiefilm waarin gebruik gemaakt wordt van luchtfoto's.

Verdwenen kastelen

Om het landschap nog meer te laten spreken presenteert IFFM ook het tweede luik Droomkastelen, waarin het verhaal verteld wordt van de tientallen kastelen rond Ieper die zouden vernietigd worden. Slechts een handvol van die kastelen zouden heropgebouwd worden. In drie van die kastelen, in Heuvelland, Kemmel en Poperinge wordt datzelfde thema later deze maand dieper uitgewerkt.

In Flanders Fields
© In Flanders Fields

De dubbeltentoonstelling is de start van een drukke herdenkingsmaand, met voorop het Woordfront in Tielt op 18 april, en op 25 april de honderdste verjaardag van Anzac Day, ter ere van Nieuw-Zeelandse en Australische oorlogsslachtoffers.

(Belga)

Deze maand is het exact honderd jaar geleden dat de eerste gasaanvallen werden uitgevoerd. Dat wordt in West-Vlaanderen herdacht met tal van tentoonstellingen en grootse evenementen.Het In Flanders Fields wijdt aan de wrange honderdste verjaardag van de eerste gasaanvallen de tentoonstelling Gas!. "Het was een eerste poging om de stellingenoorlog te doorbreken, en het zou er voor zorgen dat het front, dat er sinds de eerste slag van Ieper vrij rustig zou bij liggen, voortdurend bewoog", aldus Piet Chielens, coördinator van IFFM. "De gasaanvallen, en de daaropvolgende tweede slag van Ieper betekenden ook de dood van deze stad." De tentoonstelling gaat in op die eerste gasaanvallen en de leegloop van Ieper. IFFM laat hiervoor vooral het landschap spreken en pakt uit met een animatiefilm waarin gebruik gemaakt wordt van luchtfoto's. Verdwenen kastelen Om het landschap nog meer te laten spreken presenteert IFFM ook het tweede luik Droomkastelen, waarin het verhaal verteld wordt van de tientallen kastelen rond Ieper die zouden vernietigd worden. Slechts een handvol van die kastelen zouden heropgebouwd worden. In drie van die kastelen, in Heuvelland, Kemmel en Poperinge wordt datzelfde thema later deze maand dieper uitgewerkt. De dubbeltentoonstelling is de start van een drukke herdenkingsmaand, met voorop het Woordfront in Tielt op 18 april, en op 25 april de honderdste verjaardag van Anzac Day, ter ere van Nieuw-Zeelandse en Australische oorlogsslachtoffers.(Belga)