Daarom slaap je niet goed tijdens de eerste nacht op vakantie

© Getty Images/iStockphoto

Vakantie: tijd om bij te slapen! Al geldt dat vaak niet voor de eerste nacht, want na die lange reis klagen heel wat mensen er toch over de eerste nacht van hun vakantie slecht te slapen. Daar is een verklaring voor.

Ondanks een helse laatste werkweek om al je projecten af te krijgen en een vermoeiende reis richting bestemming, heb je de eerste ochtend van je vakantie vaak het gevoel amper geslapen te hebben? Dan ben je niet alleen. Het fenomeen is zelfs zo bekend dat het een eigen naam gekregen heeft: het eerste-nacht-effect.

Die weinig originele naam heeft het te danken aan Masako Tamaki, een slaapexpert aan de Brown University. Die stelde vast dat de linkerhelft van onze hersenen tijdens de eerste nacht op een vreemde locatie fungeert als waakhond en alert blijft, zodat we meteen kunnen ontwaken in geval van problemen. Je komt niet helemaal tot rust en blijft dus woelen of komt terecht in oppervlakkige slaap en de vreemdste dromen.

Dieren

Hetzelfde principe werd eerder ook al waargenomen bij dieren. Zeezoogdieren bijvoorbeeld, die zelfs tijdens hun slaap regelmatig naar de oppervlakte moeten om adem te halen, vertonen een gelijkaardige activiteit in hun linkerhersenhelft.

Wat je kan doen om beter te slapen die eerste nacht? Helaas: niet veel. Onze nachtelijke waakhond heeft nu misschien niet meteen nut in het hotel waar je je vakantie doorbrengt, maar er zijn genoeg situaties te bedenken waarin hij wel van pas kan komen. Wat je vakantie betreft kan je wel gerust zijn: vanaf nacht twee slaap je steeds beter. Het eerste-nacht-effect is dus niets dat niet verholpen kan worden met een tukje aan het zwembad. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content