Culturele hoofdstad Valletta krijgt hulp van België

© iStockphoto

De Maltese hoofdstad Valletta is in 2018 samen met het Nederlandse Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Verspreid over het hele jaar worden in totaal 140 projecten opgestart en 400 evenementen georganiseerd. Er is ook een aanzienlijke Belgische bijdrage aan het feestjaar, met onder meer operahuis De Munt en de Antwerpse gezelschappen Laika en Muziektheater Transparant.

Vanwege de kleine omvang van Malta – te vergelijken met twee keer Brussel – zullen de evenementen voor Culturele Hoofdstad 2018 over het hele eiland plaatsvinden en zelfs op Gozo, het kleinere tweede eiland van de dwergstaat in de Middellandse Zee. Ook het grote aantal verschillende activiteiten heeft te maken met die schaal: de organisatoren achten lange reeksen van dezelfde voorstelling niet wenselijk gezien het beperkte inwonersaantal (416.000).

Valletta 2018 wil vooral opvallen door producties die een mix vormen tussen Europese en lokale cultuur’, zegt professor Ann Laenen, die verbonden is aan de Universiteit van Malta en een coördinerende rol vervult bij Valletta 2018. ‘Zo is er Orfeo & Majnun, een combinatie van de bekende mythe Orpheus & Eurydice en het Arabische liefdesverhaal Layla & Majnun.’

Orfeo & Manjun is bovendien een Europees samenwerkingsproject waaraan ook De Munt meewerkte. Andere blikvangers met een Belgische bijdrage zijn Cantina (een mix van theater en gezellig eten van Laika in samenwerking met lokale vissers en etenszaken) en Nachtschade-Aubergine (een concert/roadmovie van Muziektheater Transparant over hoe de aubergine doorheen de geschiedenis van cultuur naar cultuur reisde en overal anders gebruikt werd).

Valletta 2018 gaat feestelijk van start op 20 januari 2018. Zoals steeds zal er ook na het feestjaar nog een impact zijn op de gaststad, dankzij onder meer het nieuwe kunstenmuseum Muza en de geplande designwijk il-Biccerija.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content