Cuba is het grootste eiland in de Caribische Zee en wordt, net als tal van andere Midden-Amerikaanse landen, sterk gekenmerkt door een geschiedenis van revolutie. Maar net dat maakt van Cuba een droombestemming voor elke toerist.

Cuba is het grootste eiland in de Caribische Zee en wordt, net als tal van andere Midden-Amerikaanse landen, sterk gekenmerkt door een geschiedenis van revolutie. Maar net dat maakt van Cuba een droombestemming voor elke toerist.

Het Spaanstalige land bestaat uit één hoofdeiland en een groot aantal piepkleine eilandjes daarrond, waarvan Isla de la Juventud – Eiland van de Jeugd – het bekendste is. Het noorden van Cuba wordt begrensd door de Atlantische Oceaan, het zuiden door de Caribische Zee. De voornaamste buurlanden zijn de Verenigde Staten, Mexico en Jamaica.

De bekendste regio’s van Cuba zelf zijn het übertoeristische schiereiland Varadero – met de meest luxueuze hotels van het land en niet toegankelijk voor Cubanen die niet in het toerisme werkzaam zijn -, en de hoofdstad Havana (La Habana). Beide plaatsen liggen aan de noordkust van Cuba.

Andere bekende steden zijn Trinidad, UNESCO-werelderfgoed, Santa Clara, waar het lichaam van revolutionair Che Guevara ligt, Camagüey en Santiago de Cuba.

Terug in de tijd

Vooral Havana is een must see voor toeristen. De stad herbergt tal van oude gebouwen, waardoor het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan.

Verder vind je er ook de bekende bar Bodeguita del Medio, waar de bekende Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway zijn mojito ging drinken, het Plein van de Revolutie (Plaza de la Revolución) met de levensgrote tekening van Che Guevara en onnoemelijk veel charmante barretjes waar je de beste cocktails kan drinken bij live muziek van lokale bandjes.

Havana staat verder bekend om zijn old timers. De oude auto’s, destijds geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten, maken deel uit van het stadsbeeld. Ze worden zo lang mogelijk rijdend gehouden. Omdat Cuba vandaag de dag zo afhankelijk is van de inkomsten uit toerisme, importeert de overheid er wel de nodige moderne wagens om te kunnen verhuren aan toeristen.

’s Werelds beste tabak

Een andere toeristische trekpleister op Cuba is de tabaksstreek Pinar del Rio, waar – volgens liefhebbers – de beste sigaren ter wereld worden voortgebracht. Ook de vallei van de Viñales, waar de tabak wordt geteeld, staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Naast tabak verbouwt de bevolking van Pinar del Rio ook suikerriet (denk maar aan de werelberoemde Havana Club-rum), rijst (dat je overigens vaak te eten krijgt in combinatie met kip) en citrusvruchten.

Cuba kent een tropisch klimaat, en krijgt nu en dan af te rekenen met orkanen. Het beste seizoen om naar Cuba te reizen is tussen november en mei.

Een goede raad: wacht niet meer te lang om dit prachtige land te bezoeken. Nu de beruchte leider Fidel Castro als gevolg van zware gezondheidsproblemen de macht officieel heeft overgedragen aan zijn broer Raul, wordt gevreesd voor een toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten. En of dat ten goede zal komen aan de charme van deze Caribische parel is nog maar zeer de vraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content