Corfu

Corfu, het grootste en groenste eiland van de Ionische archipel, biedt veel meer dan zon en zee.

Corfu, het grootste en groenste eiland van de Ionische archipel, biedt veel meer dan zon en zee. In het heuvelachtige binnenland nestelen schilderachtige dorpen en de oude kern van Corfu-stad met zijn prachtige Venetiaanse architectuur werd tot Werelderfgoed uitgeroepen.

Het mooie van Corfu is dat er wat is voor iedereen. Er is een kustlijn van meer dan tweehonderd kilometer en geschiedenis en legendes liggen verstrengeld in een groen heuvellandschap van ongekende schoonheid. Het eiland biedt plaats aan zonaanbidders, vogelaars, botanici, sportievelingen en historici.

In de loop der eeuwen werd Corfu veroverd door Romeinen, Noormannen, Byzantijnen, Venetianen, Fransen en Britten alvorens onderdeel te worden van het moderne Griekenland. Geen wonder dus dat het kosmopolitischer is dan enig ander Grieks eiland.

Corfu is ook een eiland vol mysteries. Dit is de plek waar Odysseus 3000 jaar geleden Nausikaä zou hebben ontmoet. Andere beroemde passanten waren onder meer keizerin Sissi van Oostenrijk, die er het neoklassieke praalpaleis Achilleion liet optrekken, en de Britse schrijver Lawrence Durrell.

Kruising tussen Venetië en Napels

De Venetianen hebben bijna vierhonderd jaar lang over Corfu geheerst (1386-1797). Ze gebruikten het strategisch gelegen eiland aan de monding van de Adriatische Zee als bolwerk tegen de Turkse expansiedrift. Ze legden vestingen met weidse uitzichten aan, bouwden bastions en groeven complete tunnelstelsels uit. Ook trokken ze statige herenhuizen en schitterende landhuizen op.

Aan Corfu-stad is er weinig typisch Grieks. De stad heeft iets mediterraans, een kruising tussen Venetië en Napels misschien, met een vleugje Parijs en een zweempje Londen. In het hart van de stad kijken verbleekte Venetiaanse herenhuizen uit over een weidse esplanade, de Spianada.

Op weg naar de nieuwe vesting en de haven in het noordwesten van de stad beland je in kronkelstraatjes met winkels, markten en mooie kerken, zoals die van St. Spyridon. Verder kom je vele schilderachtige plekjes tegen, zoals het Kremastiplein met zijn oude Venetiaanse putrand, en het plein aan het stadhuis, dat op zomeravonden dienstdoet als openluchttheater.

De moeite is zeker ook een bezoek aan het Byzantijns Museum met zijn fraaie iconencollectie in de Panayia Antivouniotissakerk en aan de Joodse wijk vlakbij de haven, met zijn synagoge, juwelierszaken en rommelwinkeltjes.

Het moderne zuidelijke deel van de stad heeft brede lanen, grote pleinen en ouderwetse koffiehuisjes en pasticceria’s. Vlakbij de kustweg langs Garitsa Bay bevindt zich het Archeologisch Museum. Even om de hoek vormt de Britse begraafplaats een bijzondere bezienswaardigheid.

Kust en binnenland

De kustlijn heeft vele gezichten, van de rotsbaaien, grotten en kristalheldere wateren bij Paleokastritsa in het noordwesten en de eindeloze zandstranden en duinen bij Santa Barbara en het Korissionmeer in het zuidwesten, tot de door de natuur gebeeldhouwde zandstenen kust bij Sidari in het noorden en de rotsige inhammen en vissersdorpjes in het noordoosten.

Volg je een landweggetje het binnenland in, dan ontdek je kleine dorpjes en oude kerken, passeer je door olijfbossen en langs stapelmuurtjes en maak je kennis met de vriendelijke bevolking.

In het noordoostelijke kustdorpje Aghios Stefanos kun je een dag lang een boot huren en richting zuiden varen, langs de stranden van Kerasia, Kouloura, Kalami en Agni. Kouloura heeft een pittoresk vissershaventje met een mooie witte villa en kleurrijke scheepjes, en in Kalami staat het Witte Huis, waar de schrijver Lawrence Durrell woonde in de jaren dertig.

Ten zuiden van Kalami ligt een kleine baai met een kapelletje, cipressen en glashelder water. Reizend naar het zuiden vanuit Corfu-stad kun je Kanoni bezoeken met zijn beroemde uitzicht op Pontikonissi (Muizeneiland) en het Vlachernaklooster.

Het uiterste zuiden wordt door velen als een teleurstelling ervaren: te plat, te heet en te saai. Toch is de kade van Lefkimmi bijzonder de moeite waard, werkt Kavos als een magneet op vele Europese jongeren en lopen de stranden over in fraaie zandduinen.

Maak ook een dag vrij om noordwaarts te trekken, via de bruisende badplaats Kassiopi, dwars door de olijfbossen naar het verlaten bergdorpje Paleo Perithia. Van hieruit kan je te voet omhoog lopen naar de top van de berg Pantokrator, waar een oud klooster staat. Het uitzicht alleen al loont de klim, en de bergflanken zijn begroeid met wilde bloemen en brem. Dit bergachtige gebied is doorspekt met kronkelweggetjes en mooie dorpjes, zoals Strinilas en Episkepsis.

De westkust alleen al bestaat uit ruim 80 kilometer strand. De grotten, baaien, rotsige landtongen en lange zandstranden maken er een ideale bestemming van om op ontdekking te gaan.

Informatie
Corfu

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content