Condooms met vuurwerk en chili moeten olifanten gaan redden

© iStockphoto

Condooms met vuurwerk en chili: de op het eerste gezicht vreemde combinatie is volgens vrijwilligers in Tanzania prima geschikt om olifanten te verdrijven van akkers. In tegenstelling tot speren brengen ze ook het leven van de dieren niet in gevaar.

Damian Bell, directeur van de Tanzaniaanse milieugroep Honeyguide, is van mening dat zijn team een goedkope en eenvoudige manier gevonden heeft om olifanten uit de akkers weg te houden.

Een condoom wordt gevuld met chilipoeder en een voetzoeker. Als het geïmproviseerde projectiel naar een nieuwsgierige olifant wordt gegooid, volgt een explosie van licht, geluid en geur die de olifant verschrikt maar ongedeerd doet vluchten.

“Ik denk dat overal waar er conflicten zijn met olifanten strategieën moeten gezocht worden die innovatief en dynamisch zijn, met als hoofddoel de olifanten weg te houden bij de boerderijen”, zegt Bell.

Tests

Honeyguide sloeg de handen ineen met The Nature Conservancy om de chilibommen te testen in verschillende dorpen rond het Tarangire National Park. Tot nog toe hadden de dorpelingen meestal maar één optie: met speren gooien naar het dier van 10 ton. Een goed afschrikkingsmiddel, maar ook potentieel dodelijk.

Nu zijn in het noorden van Tanzania meer dan zestig groepen van vrijwilligers samengesteld, die voorzien zijn van alarmkits met vier verschillende afschrikkingsmiddelen.

De eerste is een simpele zaklamp met een flitsfunctie. In sommige gevallen is dat al genoeg om een nieuwsgierige olifant weg te jagen. Als dat niet volstaat, is er een hoorn, het chili-condoom is de derde stap. Pas als dat niet helpt, is er een Romeinse kaars, vuurwerk dat gekleurde kogeltjes bevat.

Aanleren

“Het belangrijkste doel is de olifanten aan te leren dat, als ze de zaklamp zien, ze een gebied naderen dat nog meer middelen zal inzetten, en dat de zaklamp maar een eerste waarschuwing is”, zegt Bell. “We hopen dat uiteindelijk vooral die zaklamp gebruikt zal moeten worden.”

In de tests het voorbije jaar volstond de zaklamp al in 60 procent van de gevallen – de condoombom in 90 procent. “Het laatste middel is de Romeinse kaars”, zegt Bell, “en die moesten we maar in 9 van de 290 incidenten gebruiken. Ze was telkens 100 procent effectief.” (Taylor Hill/IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content