Compensatie voor alpinisten die de Mount Everest wilden beklimmen

© Belga

Vele sherpa’s willen dit jaar de Mount Everest niet meer op. De Nepalese regering geeft daarom compensaties aan buitenlandse alpinisten. Vele bergbeklimmers menen echter dat ze beter de nabestaanden van de slachtoffers zouden helpen.

De Nepalese regering heeft na het drama veroorzaakt door een lawine op de Mount Everest en een staking van vele sherpa’s de dit jaar uitgereikte klimvergunningen voor ’s werelds hoogste berg verlengd. Wie vandaag van de Everest afdaalt, mag binnen een periode van vijf jaar terugkomen zonder nog een keer te moeten betalen. Dat zei Dipendra Paudel van het ministerie van Toerisme.

Minister Bhim Acharya was naar het basiskamp van de Everest gevlogen om de sherpa’s te overhalen verder te werken, blijkbaar zonder succes. Verschillende bergbeklimmers zijn initiatieven gestart om de nabestaanden van de slachtoffers hulp te bieden.

Onderlinge verdeeldheid

Vijftien van de dertig expedities beslisten volgens officiële cijfers om af te dalen. De sherpa’s in het kamp zijn het oneens of ze na het einde van de week durende rouwperiode nu zaterdag toch nog naar de top klimmen. “De meningen zijn verdeeld. We zijn erg bedroefd over het verlies van onze broeders. Maar ik vind dat we niemand moeten tegenhouden, die verder wil gaan”, zei bergleider Jangbu Sherpa. Vele sherpa’s willen dit jaar geen tochten op de Mount Everest meer maken.

Bij de lawine van Goede Vrijdag werden 13 Nepalezen gedood, drie anderen liggen nog bedolven onder ijs en sneeuw. Momenteel is de route naar de top niet open, omdat de lawine vast verankerde touwen en ladders heeft vernield en er tijdens de rouwperiode geen tochten worden gemaakt. De zogenoemde gletsjerdokters, die de bijzonder gevaarlijke weg door de Khumbu-gletsjer prepareren, willen indien nodig de route weer openen.

Druk op de sherpa’s

Bergklimmer Tim Rippel berichtte uit het basiskamp dat het schandelijk is hoe de expedities druk uitoefenen op de sherpa’s. “Zo beklimmen we de berg niet! ! “, schreef hij in zijn blog. De boosheid wordt steeds groter en vele sherpa’s spraken al van vergeldingsmaatregelen tegen iedereen die door wil zetten. Daarom gaat hij nu naar huis en zijn organisatie Peak Freaks overweegt om nooit meer naar de Everest terug te keren. Groepsexpedities moeten voor een klimvergunning tot de top meerdere tienduizenden euro neertellen.

De Duitse extreem-alpinist Karl Flock spoorde aan tot de oprichting van een hulpfonds voor de nabestaanden van de sherpa’s. “Dat is iets absoluut noodzakelijk, gewoon een must”, zei Flock. “Nepal is nog steeds één van de armste landen van de wereld. Als een gezin zoiets overkomt, dat de vader wegvalt, moet men helpen”. Zonder de sherpa’s zouden nauwelijks westerse toeristen deze “achtduizender” kunnen beklimmen.

Schenkingen

Meerdere bergbeklimmers, die nu in het basiskamp van de Everest vertoeven, zijn al initiatieven voor hulp gestart of hebben opgeroepen tot schenkingen. Onder hen is de Amerikaan Ed Marzec (67), die zijn persoonlijke bergleider Asa Bahadur Gurung in de lawine verloor. Hij schonk zelf 10.000 dollar (rond de 7.240 euro) en richtte het Sherpa Avalanche Fund voor de gezinnen van de 16 slachtoffers op. “De 400 dollar, die de regering als schadevergoeding betaalt, zijn een belediging”, zei Marzec.

Klimmerslegende Reinhold Messner kan begrijpen dat de sherpa’s nu niet willen klimmen. “Ik vind deze beslissing erg moedig en ik hoop dat de sherpa’s standhouden”, zei hij in de Stuttgarter Zeitung. De huidige vorm van Everest-toerisme is toch al zelfbedrog, meent Messner, die als eerste zonder kunstmatige zuurstof op de top stond. “De mensen geven veel geld uit en geloven dat ze de Everest hebben beklommen. In werkelijkheid hebben ze de Everest niet begrepen en niet beklommen en in plaats daarvan vele mensen de dood ingejaagd”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content