Weekendje Rotterdam: 48 uur in het New York van Europa

nhow hotel in Rotterdam © GF

Rotterdam kan op het eerste zicht een karakterloze moderne stad vol wolkenkrabbers lijken. Je moet de stad leren kennen om ervan te gaan houden. En dat is precies wat wij deden. Ontdek hier onze tips om het beste te maken van een weekendje weg in deze Maasstad vol creativiteit en culinaire hoogstandjes.

Overnachten als een reuze-aap

Slapen doen we in de King Kong Hostel in de Witte de Withstraat. Niet alleen werd deze hostel uitgeroepen tot beste hostel van West-Europa door de internationale organisatie Hostelworld, de locatie van de hostel is ook ideaal. Je slaapt middenin het bruisende hart van Rotterdam in veruit de hipste straat van de stad.

Weekendje Rotterdam: 48 uur in het New York van Europa
© –

Het interieur van de hostel oogt eclectisch en vintage, maar wel op een uiterst verzorgde manier. In de ruime kamers slaap je als een roos in een goed bed en de badkamers zijn proper en modern. Wij sliepen in een kamer aan de achterkant van het gebouw, waardoor het feestgedruis van de straat niet of nauwelijks te horen was. Met een gedicht op de muur en gezellige verlichting, voel je je meteen thuis.

’s Morgens ontbijt je in de gemeenschappelijke ruimte met een klaargemaakt ontbijtpakket van de hostel. Wij aten een croissant met confituur, yoghurt met knapperige muesli en een appel. Ruim voldoende, maar wie een maag zoals King Kong heeft, kan het ontbijt altijd nog aanvullen met zelf meegebracht lekkers.

Weekendje Rotterdam: 48 uur in het New York van Europa
© –

Smullen

Wie van eten houdt, vindt in Rotterdam ongetwijfeld zijn gading. Er is namelijk keuze te over en duur hoeft het ook al niet te zijn.

Onze tips

Het exotische eethuis Bazar biedt de lekkerste smaken van over gans de wereld aan, aan scherpe prijzen. Wij kozen voor de ‘Large Lunch’ en aten ons buikje rond.

Een tripje naar de Markthal is een must als je in Rotterdam bent. De architectuur van het gebouw is behoorlijk indrukwekkend en de verschillende marktjes bieden voor elk wat wils aan. Ga liefst op een weekdag, want in het weekend is het over koppen lopen.

Wie zin heeft in een minder commerciële foodhal, trekt naar de Fenix Food Factory op de Kaap (Katendrecht in Rotterdam-Zuid). In deze alternatieve en ambachtelijke versmarkt kom je minder toeristen en meer locals tegen. Altijd een goed teken.

Fenix Food Factory
Fenix Food Factory © LP

De beste burgers eet je bij Ter Marsch and Co in de Witte de Withstraat. Letterlijk dan, want ze wonnen de prijs van ‘beste burgers Rotterdam 2015’.

Bars en gezellige cafés zijn ook troef in de Maasstad. Als je dicht bij de hostel op café wil, trek je naar ‘De Witte Aap’, aan je linkerzijde. Dit café werd immers uitgeroepen tot beste bar van de wereld door Lonely Planet. Wie een spectaculair uitzicht wil over de stad, zakt af naar De Rotterdam voor een drankje.

Voor meer adresjes kan je surfen naar De Buik van Rotterdam.

App

In de wilde weg beginnen wandelen kan inspirerend zijn, maar wie niet veel tijd heeft, gaat beter georganiseerd te werk. Met de app ‘Rotterdam Routes’ kan je thematische wandelingen maken die je langs alle highlights leiden. De app vertelt het verhaal van Rotterdam door de ogen van echte Rotterdammers. Zij nemen je mee langs verborgen parels, bijzondere plekken en bekende hoogtepunten.

Luchtsingelsite in Rotterdam
Luchtsingelsite in Rotterdam © Fred Ernst

Shoppen

Rotterdam is ook een echte winkelstad. Naast de gebruikelijke ketens, vind je er ook leuke concept stores en schattige winkeltjes. Wij trokken naar de Zwaanhals voor een tasje thee en leuke winkeltjes. Plan je uitstapje naar deze buurt niet op zondag, want dan zijn de winkels dicht. Deze buurt is ook een welkome verademing omwille van het gebrek aan hoogbouw. Het is een gezellige woonbuurt, waar je kan uitrusten aan het water of kan snuisteren in de shops.

Ook in de Pannekoekstraat, de Meent, Van Oldenbarnevelt en de Witte de Withstraat is het leuk shoppen.

Cultuur opsnuiven

Wie nog tijd overheeft en graag wat cultuur opsnuift, kan kiezen uit een resem musea en galerieën. Zo kan je je laten verrassen door tentoonstellingen in onder meer het Witte de With Center for contemporary art, de Kunsthal, het Boijmansmuseum, het Maritieme Museum of het Wereldmuseum.

Weekendje Rotterdam: 48 uur in het New York van Europa
© –

In dat laatstgenoemde pikten wij een expo over Javaans goud, ‘Goud der Goden’ mee. Ideaal voor liefhebbers van alles wat blinkt en de mysterieuze wereld van het Javaanse koninkrijk. Je doet er goed aan op voorhand al wat te lezen over deze periode in de boeiende geschiedenis van Indonesië. In de rest van het museum duik je onder meer onder in de wereld van de boeddhisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content