Vijf verrassende stadswandelingen in thema

© iStock

Begeleide stadswandelingen doen je algauw denken aan een duffe gids en even stoffige wist-je-datjes die je toch nooit zal onthouden. Deze selectie interactieve themawandelingen in eigen land bewijst dat het helemaal anders kan.

Koffie- en pateekeswandeling in Antwerpen

Snoepers en koffieslurpers halen hun hart op tijdens deze wandeling. Beginnen doe je met een workshop in de gloednieuwe branderij van Caffe Mundi. Je proeft er verschillende koffies en een eerste gebakje zodat je de wandeling vol energie en licht trillende handen kan aanvatten. Die leidt je langs toonaangevende Antwerpse koek- en snoepinstituten – je vindt geen Antwerpenaar die Burie niet kent – en koffiehuizen zoals de Bourla. Eindigen doe je in Little Ethiopia, waar je een traditionele koffieceremonie meemaakt en je volgens het gebruik maar liefst drie kopjes hoort te drinken. Met dank aan de overdosis suiker en koffie sta je op het einde van deze wandeling te popelen om nog minstens vijf kilometer te gaan joggen.

€ 45 per persoon voor 3,5 uur bij Culinaire Wandelingen.

Philips Biscuits in Antwerpen
Philips Biscuits in Antwerpen© Eva Kestemont

In de stappen van de nachtwacht in Kortrijk

In deze avondwandeling maak je kennis met de duistere kantjes van Kortrijk. Want tussen zonsondergang en -opgang gebeurde er vroeger heel wat in de Westhoek. Een gids vertelt over praktijken die het daglicht niet mochten zien en troont je mee naar geheime locaties waar marginalen en uit gratie gevallen personen samenhokten en hun onkiese beroepen uitvoerden.

De gids kost € 70 voor 2 uur.

Ludieke wandeling in Lier

Een gids neemt je op sleeptouw om je het Lierse volksleven van vroeger uit de doeken te doen. Na een door een accordeonist begeleide wandeling door de oude volkswijken, eindig je in een café waar je met je groep en de vaste stamgasten een medley van Lierse volksliedjes kan meebrullen. Ambiance!

De gids kost € 75 voor 3 uur. Voor de accordeonist betaal je € 25 extra.

Stripverhalenwandeling in Brussel

Brussel is de geboortestad van onder andere Kuifje en Robbedoes. Dat kan je ook al wandelend ontdekken. Het Belgisch Stripcentrum, dat gevestigd is in een prachtig art-nouveaugebouw, organiseert regelmatisch themawandelingen die je doorheen de hoofdstad loodsen. Zo kom je oog in oog te staan met stripfiguren die over heel de stad op bijna vijftig gevels zijn afgebeeld.

Je vindt de routebeschrijving en commentaar bij de onthaalbalies van VisitBrussels.

Gent
Gent© iStock

Op zoek naar De Rechtvaardige Rechters in Gent

In deze wandeling ga je zelf op zoek naar De Rechtvaardige Rechters, het gestolen Lam Gods-paneel van de gebroeders van Eyck in Gent. Een gids bundelt 30 locaties en attracties die een rol speelden bij de grootste kunstroof van de 20e eeuw. Met het vermiste schilderij als leidraad kom je langs de Sint-Baafskathedraal, het Geeraard de Duivelsteen, het Sint-Pietersstation en de Handelsbeurs.

Te koop in infokantoor Visit Gent voor € 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content