Vijf hoogtepunten van Bosch 500

Vijf hoogtepunten van Bosch 500
© Justine de Jong

In 2016 is het 500 jaar geleden is dat de schilder Jheronimus Bosch overleed. In zijn geboortestad Den Bosch, maar ook in andere plaatsen staat een groot aantal boeiende activiteiten op het progamma. Vijfhoogtepunten.

1. De internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie, van 13 februari tot 8 mei in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch.

2. Bosch Grand Tour : hedendaags tentoonstellingsprogramma in 7 musea in 's-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg, tot januari 2017.

3. Bosch Experience : een ontdekkingsroute door het centrum van 's-Hertogenbosch met videomapping en 3D-technologie ontwikkeld in samenwerking met de Efteling, van 4 maart tot november 2016.

4. Bosch by night : een openluchtspektakel rond het kunstenaarsleven in licht en geluid op de Markt in 's-Hertogenbosch, waar ooit zijn atelier gevestigd was, van maart tot december (op een paar avonden in de week).

5. Bosch Requiem in Sint-Janskathedraal : een concert in de rijk versierde, gotische kathedraal. Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt met het Groot Omroepkoor een gelegenheidscompositie op 6 november. (MS)

Bosch by Night © Justine de Jong

Bosch by Night © Justine de Jong

Bosch Parade © Justine de Jong

De aanbiddingen door de koningen © The Metropolitan Museum of Art, New York

De heilige Hieronymus in de woestijn © Museum voor Schone Kunsten, Gent

De Lakenmarkt © GF

Gulzigheid en lust © New Haven, Yale University Art Gallery

New Haven, Yale University Art Gallery

Het Noordbrabants Museum © GF

Johannes de Doper © Museo Fundacion Lazaro Galdiano, Madrid

Johannes op Patmos © Berlin, Staatlichen Museen zu Berlin, Gemaldegalerie

Portret © GF

Standbeeld © GF

Visioenen van het hiernamaals © Venezia, Museo di Palazzo Grimani