Je hoort winkeliers roepen, kinderen spelen, luidruchtige bezoekers van een kroeg, meeuwen schreeuwen, paarden door de straten lopen en op de achtergrond de Seine stromen. Uniek aan deze video is dat je niet alleen een waarheidsgetrouwe indruk krijgt van hoe Parijs er in de 18e eeuw uitzag, maar ook hoe het er klonk. Er wordt zelfs rekening gehouden met de echo of de bruggen en rivier die de geluiden dempen of juist vesterken.

Musicologe Mylène Pardoen maakte de video samen met een groepje historici, sociologen en 3D-specialisten in het kader van het Bretez Project. Uitgangspunt is de beroemde Turgot-Bretez kaart uit 1739. Je ziet in de video het Grand Châtelet district tussen de Pont au Change en de Notre Dame bruggen. (MS)

Na een korte inleiding begint bij 2:06 het gedeelte met de animaties.

Je hoort winkeliers roepen, kinderen spelen, luidruchtige bezoekers van een kroeg, meeuwen schreeuwen, paarden door de straten lopen en op de achtergrond de Seine stromen. Uniek aan deze video is dat je niet alleen een waarheidsgetrouwe indruk krijgt van hoe Parijs er in de 18e eeuw uitzag, maar ook hoe het er klonk. Er wordt zelfs rekening gehouden met de echo of de bruggen en rivier die de geluiden dempen of juist vesterken. Musicologe Mylène Pardoen maakte de video samen met een groepje historici, sociologen en 3D-specialisten in het kader van het Bretez Project. Uitgangspunt is de beroemde Turgot-Bretez kaart uit 1739. Je ziet in de video het Grand Châtelet district tussen de Pont au Change en de Notre Dame bruggen. (MS) Na een korte inleiding begint bij 2:06 het gedeelte met de animaties.