Veel te zien in vernieuwd militair-historisch museum in Dresden

Veel te zien in vernieuwd militair-historisch museum in Dresden
© Epa

Het militair historisch museum behoort met 10.500 vaste museumstukken en een oppervlakte van 19.000 vierkante meter tot de grootste en modernste militaire musea in Europa. Het vertelt het verhaal van 700 jaar Duitse militaire geschiedenis op een eigentijdse manier.

Daniel Libeskind, de architect die ook Ground Zero in New York opnieuw gaat inrichten, splijt door het toevoegen van een grote stalen driehoek het al bestaande neoklassieke gebouw - een van de weinige gebouwen die na de bombardementen tijdens WO II overeind bleef staan - in tweeën. De punt van deze wig wijst naar de plaats waar de geallieerden op 13 februari 1945 het oude centrum van Dresden bombardeerden en biedt tegelijk een prachtig uitzicht over de stad.

Maar niet alleen de buitenkant werd op een spectaculaire manier vernieuwd, ook de inrichting van het museum is radicaal veranderd. Het museum wil niet alleen informatie geven over de militaire geschiedenis, maar de bezoekers ook aanzetten tot nadenken.

Het museum is niet chronologisch ingedeeld maar via thema's als 'oorlog en herinneren', 'politiek en geweld' en 'oorlog en lijden' . Opmerkelijk is de grote aandacht voor het lot van dieren tijdens een oorlog. Ze spelen niet alleen een belangrijke rol als lastdieren en proefdieren (bijvoorbeeld voor het uittesten van gifgas tijdens WO I), maar ze hebben er net zozeer onder te lijden als mensen.

De verbouwing duurde zeven jaar en kostte meer dan 62 miljoen euro. Tot begin 2012 is het museum gratis toegankelijk. (MS)

Libeskind © Epa

Libeskind1 © Epa

Libeskind2 © Epa

Libeskind3 © Epa

Libeskind8 © Epa

Libeskind7 © Epa

Libeskind5 © Epa

Libeskind9 © Epa

Libeskind4 © Epa

Libeskind6 © Reuters