Twee nieuwe stakingen aangekondigd voor metro Londen

© REUTERS

Wie in augustus nog een citytrip naar de Britse hoofdstad op de planning heeft staan, kan maar best denken aan alternatieve vervoerswijzen

Bij de Londense metro hebben drie vakbonden opgeroepen tot twee nieuwe 24 urenstakingen eind augustus. Het sociaal conflict rond de invoering van een nachtdienst vanaf half september sleept al langer aan. Begin juli en begin augustus werd er al gestaakt.

De bonden RMT, Unite en TSSA roepen het personeel op om telkens vanaf de late namiddag op dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus het werk neer te leggen voor 24 uur. De impasse in de sociale gesprekken rond de nachtdienst draait rond de verloning en de werkomstandigheden en er zijn ook veiligheidskwesties. De nachtdienst zou op 12 september van start moeten gaan.

Toch hoef je je citytrip niet in het water te laten vallen. Want hoewel de Londense Underground ontzettend handig is, zet de stad ook steeds meer in op wandelaars en fietsers.

Zo brengt het Thameswandelpad je steeds zo dicht mogelijk bij de rivier die de stad in tweeën verdeelt, in the Northbank en de Southbank. Het pad is eenvoudig te volgen met wegwijzers. Bovendien zijn de belangrijkste bezienswaardigheden niet ver van het water: op de Southbank het gigantische rad The London Eye, Tate Modern en The Royal Festival Hall.

Bij laagtij komt er zelfs een klein strand tevoorschijn aan Gabriel’s Wharf. Op de Northbank liggen op wandelafstand van de rivier onder andere Buckingham Palace, St Paul’s Cathedral en Trafalgar Square.

Toegegeven, het klinkt wat griezelig: op twee wielen een drukke stad verkennen waar je de weg niet kent en waar dan ook nog eens links gereden wordt. Maar het valt mee. Enerzijds is dat te danken aan de congestion charges: elke wagen die op een weekdag tussen zeven uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds het centrum van Londen binnenrijdt, betaalt acht pond.

Nu rijden er per dag zo’n 100.000 wagens minder in het centrum. En is er dus meer plaats voor andere voertuigen. Bovendien wordt het gebruik van de fiets gepromoot. Niet zozeer voor toeristen, maar vooral voor Londenaars zelf. Een van de bekendste fietsverhuurdiensten is de London Bicycle Tour Company aan Gabriel’s Wharf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content