Titanic krijgt museum in Belfast

Titanic krijgt museum in Belfast
© AFP

Het bekende luxepassagiersschip, dat op 15 april 1912 verging tijdens zijn eerste reis van Southampton naar New York, werd in de Noord-Ierse stad gebouwd. Het museum opent op 31 maart de deuren.

Het museum ligt in de zone van de voormalige scheepswerven van Belfast en ziet eruit als een ster, gevormd uit vier voorstevens van schepen. De voorstevens zijn gemaakt op schaal van dat van de Titanic. Het project voor het museum heeft negen jaar in beslag genomen. Het prijskaartje: 97 miljoen pond, zo'n 117 miljoen euro.

Directeur Tim Husbands zegt dat er wereldwijd heel wat attracties zijn met als focus de Titanic, maar het museum in Belfast is de enige die een authentiek verhaal te vertellen heeft, maakt hij zich sterk.

De Eiffeltoren van Belfast

Bezoekers zullen kunnen rondneuzen in negen interactieve galerijen. Ze zullen kunnen gaan dromen in de pracht en praal van de 1ste klasse-cabines. Of zich vergapen aan een replica van de befaamde ceremoniële trap van de Titanic, die bekend werd door de film van James Cameron uit 1997. Originele stukken van het luxepassagiersschip zijn er niet, alles is nagebouwd.

Het museum zoemt ook in op de constructie van de Titanic. "Het verhaal van de Titanic was een ramp, maar de Titanic zelf was dat niet. Het was een symbool van de industrie van die tijd", aldus Husbands.

Er worden het eerste jaar meer dan 400.000 bezoekers verwacht. De hoop is dat het Titanic-museum Belfast op een andere manier op de kaart zet. "Het is onze Eiffeltoren, ons Guggenheimmuseum", aldus Claire Bradshaw van de dienst marketing. (Belga/MS)

Titanic9 © AFP

Titanic8 © AFP

Titanic © AFP

Titanic1 © AFP

Titanic10 © AFP

Titanic11 © AFP

Titanic12 © AFP

Titanic13 © AFP

Titanic14 © AFP

Titanic2 © AFP

Titanic3 © AFP

Titanic4 © AFP

Titanic5 © AFP

Titanic6 © AFP

Titanic7 © AFP