Tien goede redenen om in 2018 een citytrip naar Valencia te maken

Tien goede redenen om in 2018 een citytrip naar Valencia te maken
© Getty Images

1. Meer vluchten © GF

De op twee na grootste stad van Spanje is makkelijker te bereiken vanuit Nederland en België. De jongste jaren is het aantal maatschappijen die koers zetten naar Valencia aanzienlijk toegenomen. Vueling, Ryanair, KLM en Transavia vliegen vanaf nationale en regionale luchthavens in Nederland en België naar Valencia. Onder het motto 'Valencia is hot!' lanceert TUI fly een nieuwe route vanuit Brussel vanaf 30 maart 2018. TUI fly zal op vrijdag en maandag naar Valencia vliegen.

2. De futuristische Stad van Kunsten en Wetenschappen viert z'n 20e verjaardag © GF

De opmerkelijke Stad van Kunsten en Wetenschappen is het werk van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en opende officieel twintig jaar geleden, in april 1998. L'Hemisfèric, met het planetarium, was het eerste gebouw dat de deuren opende in het kolossale, futuristische complex. Daarbij kwamen L'Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa, het avant-garde operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía en de spectaculaire tuinen van L' Umbracle. Natuurlijk wordt de twintigste verjaardag van het icoon van Valencia in 2018 gevierd met een reeks bijzondere evenementen.

3. Een legendarische cocktail krijgt een thuis in een nieuw boetiekhotel © GF

Het historische centrum van Valencia mag binnenkort een nieuw luxehotel verwelkomen. Marques House zal in maart 2018 de deuren openen. Met negentien elegante suites en zwembad op het dak zal het boetiekhotel ook de nieuwe thuisbasis zijn van het historische Café Madrid, een echt Valenciaans instituut waar volgens de overlevering de befaamde cocktail Agua de Valencia werd uitgevonden in 1959. De cocktail is een mengeling van cava, sinaasappelsap, wodka en jenever.

4. Het nieuwste kunstencentrum Bombas Gens heeft een Michelin sterrenrestaurant © GF

In een voormalige fabriek van hydraulische pompen huist nu een nieuw gastro-cultureel centrum van Valencia. Bombas Gens is een treffend voorbeeld van industriële architectuur uit de jaren 1930, die nu in zijn oude glorie is hersteld. Het moderne kunstencentrum, dat ook de nieuwe thuisbasis is van Ricard Camarena's Michelin sterrenrestaurant, opende zijn deuren voor het publiek in juli 2017. Een tweede fase zal opengaan in februari 2018, met een middeleeuwse 'bodega' (kelder) en een beeldententoonstelling in openlucht in de tuin.

Bombas Gens © GF

5. Geniet van 360 graden uitzicht op de skyline van de stad vanuit een nieuwe 'mirador' © GF

Ateneo's Viewpoint, een nieuwe 'mirador' op een hoogte van 50 meter, biedt bezoekers een spectaculair 360 graden uitzicht over de stad Valencia. Je kan kijken van de toppen van de Sierra de La Calderona tot de Middellandse Zee. De mirador bevindt zich middenin het historische centrum, in het Ateneo Mercantil- gebouw. Hij is dagelijks geopend en sluit om 20.30 uur.

6. Meer luxehotels zitten in de pijplijn © GF

Behalve de renovatie van het SH Valencia Palace en het SH Ingles boetiekhotel verwacht Valencia in het voorjaar van 2018 de opening van het eerste NH Collection hotel, dat wordt ingericht door de befaamde interieurontwerper Lorenzo Castillo, en met als attractie een schitterend dakterras. Bij het strand van Valencia wordt gewerkt aan een nieuw vijfsterren strandhotel. Verder zal MyR Hotels zijn portfolio uitbreiden met een nieuwe luxueus aparthotel in januari en het vijfsterrenhotel Palacio Valier in september, beide in het centrum van de stad.

7. Een nieuwe tentoonstelling plaatst Miró in de schijnwerpers 125 jaar na zijn geboorte © GF

Een tip voor kunstliefhebbers. In 2018 plaatst het IVAM Joan Miró in de kijker met een nieuwe tentoonstelling, 125 jaar na zijn geboorte. Miró wordt erkend als een van de grootste Spaanse schilders van de twintigste eeuw. Het IVAM brengt meer dan honderdwerken van de kunstenaar samen, afkomstig uit vijftien musea en instellingen. 'Miró. Orden y Desorden' loopt van 15 februari tot 17 juni 2018.

8. Een nieuwe citytour om het explosieve Fallas-festival (UNESCO) het hele jaar door te beleven © GF

Rio heeft zijn beroemde carnaval, New Orleans heeft Mardi Gras ... en Valencia heeft de Fallas, die vorig jaar erkend zijn als immaterieel cultureel werelderfgoed op de lijst van UNESCO. Reuzensculpturen van papier-mâché nemen de stad ieder jaar in maart volledig in, voordat ze met dramatiek verbrand worden. Voortaan kan je de sfeer van de Fallas op elk moment van het jaar proeven tijdens een nieuwe Fallas tour, want je ontmoet lokale kunstenaars en bezoekt het gerenoveerde Fallas Museum, waar uit elke jaargang een uniek falla-beeld wordt bewaard.

9. Het 'drijvende' gebouw Veles e Vents heeft een tweede leven gekregen © GF

Het iconische gebouw Veles e Vents werd oorspronkelijk ontworpen voor de 32e America's Cup in 2007 door de gerenommeerde architecten David Chipperfield en Fermín Vázquez. Een decennium later kreeg het bekroonde gebouw een nieuwe functie als een nieuw gastro-cultureel centrum van Valencia. Het ligt bij de marina van de stad en beschikt over drie restaurants, waaronder het gastronomische La Sucursal, een hotelschool en een speciale ruimte voor evenementen en tentoonstellingen.

10. Ren je rot in Valencia © GF

Valencia is de stad van de loopsport. Je kan elke dag optimaal gaan lopen dankzij de nieuwe, gratis te downloaden app Valencia Ciudad del Running. Sportfanaten hebben nog een extra aanleiding om Valencia te bezoeken in 2018, want het IAAF Wereldkampioenschappen Halve Marathon vindt er plaats op 24 maart. Het wereldkampioenschap staat open voor iedereen. Het is alleszins een van de topevenementen op de kalender van de marathonwereld, dat duizenden professionele atleten en amateurs in 2018 naar Valencia zal lokken.