Spaanse hotels enorm in prijs gedaald

© Trivago

Hotels in veel grote Spaanse steden nemen sterk af in prijs. Deze maand zijn hotels in Spanje gemiddeld 9 procent goedkoper dan in november 2012.

Hotels in veel grote Spaanse steden nemen sterk af in prijs, zo blijkt uit de Hotelprijsindex van hotelzoekmachine Trivago. Deze maand zijn hotels in Spanje gemiddeld 9 procent goedkoper dan in november 2012. Afgelopen maand lag de prijs ook al 10 procent lager dan in 2012.

De Spaanse hotelprijzen lagen heel 2013 al lager dan in 2012. Gedurende de zomer was dit slechts 2 tot 4 procent, maar nu de toeristische periode voorbij is loopt de prijs verder terug met 10 procent in oktober en 9 procent in november.

Mogelijk heeft deze afname te maken met de economische situatie in Spanje. Spanjaarden boeken graag hotels in eigen land en gaan ook sneller in eigen land op vakantie. Door de hoge werkeloosheid is het aannemelijk dat steeds minder mensen dat kunnen betalen.

Spaanse steden

Zodra de herfst aanbreekt snakken we naar beter weer, en een hotel in Spanje hoeft momenteel niet zoveel te kosten. Barcelona (ā‚¬ 107) is bijvoorbeeld 5 procent goedkoper dan november vorig jaar, Zaragoza (ā‚¬ 58) daalt met 6 procent en hotels in Madrid (ā‚¬ 86) dalen met zelfs 12 procent in prijs.

Hetzelfde geldt voor grote zuidelijke steden als Malaga (-3% / ā‚¬ 70), Valencia (-12% / ā‚¬ 75) en Sevilla (-13% / ā‚¬ 71).

Europa

In alle Europese landen daalt deze maand vergeleken met oktober de gemiddelde hotelprijs. Gemiddeld gezien ligt deze afname rond de 9 procent. Nederland ligt hier met een afname van 10 procent iets boven. In Belgiƫ ligt de daling iets lager, slechts 5 procent.

November is de maand van de dalende prijzen. Het herfstweer maakt reizen minder populair, er wordt gespaard voor de feestdagen en het is net te vroeg voor wintersport. Een daling is normaal voor deze tijd van het jaar.

Niet overal zijn de dalingen sterk, in Finland en het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde daling maar 1 procent, terwijl dalingen op Cyprus (-27%), in Tsjechiƫ (-25%) en in Italiƫ (-21%) boven de 20 procent liggen.

Belgiƫ

In Belgiƫ daalt de gemiddelde hotelprijs deze maand voor een overnachting daalt met 5 procent naar een gemiddelde 112 euro per kamer per nacht. Dit is 5 procent lager dan november vorig jaar, toen bracht een hotelovernachting gemiddeld nog 118 euro op.

Zo is bijvoorbeeld Brussel deze maand 2 procent goedkoper en ook in Gent kost een overnachting minder. Brugge en Antwerpen zijn vergeleken met vorig jaar juist iets duurder geworden.

Nederland

De hotelprijs in Nederland neemt deze maand vergeleken met oktober af met 10 procent. Hoewel de gemiddelde 118 euro van deze maand een kleine 2 procent lager is dan in november vorig jaar is een daling normaal in deze tijd van het jaar en zullen de hotelprijzen met alle waarschijnlijkheid tot en met februari blijven dalen.

In november 2011 waren de prijzen wel een stuk hoger, toen waren Nederlandse hotels goed voor een 138 euro gemiddeld, dat is 17 procent meer dan dit jaar.

Ondanks de afname van het Nederlandse gemiddelde zitten een aantal steden in de lift. Zo is Amsterdam dit jaar 8 procent duurder dan in november 2012, Maastricht gaat 4 procent omhoog, Rotterdam 7 procent en Utrecht is deze maand 10 procent duurder dan vorig jaar.

Dalers zijn er ook, Den Haag is dit jaar bijvoorbeeld 3 procent goedkoper, Delft 7 procent en hotels rond Schiphol zijn gemiddeld 9 procent goedkoper dan in november 2012. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content