Rijksmuseum in Amsterdam verkozen tot Europees museum van het jaar

© John Lewis Marshall

Het Rijksmuseum in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam is verkozen tot European Museum of the Year 2015.

Dat heeft het European Museum Forum in de Schotse stad Glasgow bekendgemaakt. Het Antwerpse Red Star Line Museum kreeg een eervolle vermelding.

De Europese prijs is bedoeld voor musea die zorgen voor een grote betrokkenheid van vrijwilligers en de lokale gemeenschap. Er werden prijzen uitgereikt in drie categorieën, de European Museum of the Year Award is de belangrijkste prijs die wordt uitgereikt tijdens het evenement.

De jury was zeer onder de indruk van de grote vernieuwing die het Rijksmuseum de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. Muurschilderingen zijn “prachtig gerestaureerd”, de “wereldberoemde schilderijen op elegante wijze opnieuw opgehangen”.

Ook was de jury te spreken over de circulatie van bezoekersstromen en de “indrukwekkende meertalige begeleiding” van bezoekers. “De vernieuwde historische museumzalen, het nieuwe Aziatische Paviljoen en de middeleeuwse zaal laten de diversiteit en de diepgang van de museumcollectie zien.”

Dit jaar waren er 42 genomineerden. Met het Museum aan de IJzer (Diksmuide) en het Red Star Line Museum (Antwerpen), dongen ook twee Belgische musea mee naar de prijzen. Voor het Red Star Line Museum – dat toont hoe 2 miljoen mensen eind negentiende, begin twintigste eeuw van Europa naar Noord-Amerika trokken via Antwerpen – was nog een eervolle vermelding weggelegd. Vooral het gebruik van “slimme montage, interactieve media, scherpe en relevante voorwerpen” viel in de smaak bij de jury.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content