Op uitstap: stationswijk King’s Cross in Londen onderging groene transformatie

Pancras Square, King's Cross © .

Wie naar Londen reist met de Eurostar stapt via de wijk King’s Cross Londen letterlijk binnen, maar niet iedereen blijft er even lang plakken. Toch is het de moeite waard om deze opkomende buurt te verkennen: lekkere adresjes, gezellige pleinen, parken en zelfs een zwemvijver. Groene initiatieven vieren er hoogtij.

King’s Cross is de laatste jaren in volle heropleving. Na honderdvijftig jaar industrieel gebruik, werd er duchtig geïnvesteerd in nieuwe gebouwen, straten en openbare voorzieningen. Dit soort stadsontwikkeling trekt uiteraard ook hippe bedrijven, bars en restaurants aan. Succesvol een stationsbuurt omvormen tot een veilige, gezellige en toeristische trepleister, is niet altijd even simpel. Het Nordic Cities Network klopte inmiddels zelfs aan bij de stadsontwikkelaars van Londen om te vragen of ze tips konden krijgen voor hun steden.

Wij gingen op onderzoek uit en leerden niet alleen bij over de groene en sociale initiatieven door en voor de lokale gemeenschap, maar lieten het ons ook smaken in de lokale horeca.

Actieve stadsontwikkeling

Granary Square, King's Cross
Granary Square, King’s Cross© .

Harry Potterfans kennen het King’s Cross station van het platform 9 3/4, waar de tovenaarsleerlingen hun trein naar Zweinstein nemen. De stations King’s Cross en St. Pancras op zich zijn al behoorlijk indrukwekkend. Maar verschillende partners hebben de laatste jaren hard gewerkt om ook van de rest van de wijk een aangename, bruisende, gezellige en groene buurt te maken.

Het kloppende hart van de wijk is Granary Square, een plein met fonteinen en smakelijke adresjes.

De Urban Partners, een vereniging van bedrijven waaronder Eurostar, Argent, The Guardian, Grant Thornton en Springer Nature, slaan de handen al zes jaar in elkaar om de buurt enerzijds te promoten en anderzijds actief te verbeteren. Ze slaan bruggen tussen bedrijven, werknemers, de lokale gemeenschap en toeristen.

Steun aan lokale jeugd

Pancras Square, IFO installatie en de St Pancras Clock Tower
Pancras Square, IFO installatie en de St Pancras Clock Tower© .

Sam Kidby van Evergreen Reputation legt uit welke projecten ze momenteel op stapel hebben staan. ‘We werken aan een Homework Hub met Eurostar en lokale jeugd, die thuis geen rustige plek hebben om te studeren.

Iedere donderdag opent Eurostar de deuren van hun kantoren na de schooluren, zodat jongeren er hun huiswerk kunnen komen maken en vragen kunnen stellen. In dit geval is het vooral handig voor scholieren die hulp nodig hebben met Frans.

De bedoeling is om het project in september uit te breiden naar andere bedrijven met andere specialiteiten, zoals de kantoren van The Guardian voor de lessen Engels. Dan zouden we het ook opentrekken naar meerdere dagen per week.’


Skip Garden
Skip Garden© .

Urban Partners werkt ook samen met de jeugdraad aan projecten rond tewerkstelling. Samen organiseren ze tours voor jongeren waarin ze tonen welke kansen op de plaatselijke jobmarkt bestaan. Samen met de lokale vrijwilligersorganisatie Small Green Shoots zetten ze concerten op poten in de buurt, waar jonge wolven hun talenten mogen tonen.

Groene buurt, frisse lucht

Je zou het misschien niet verwachten van een wijk die voornamelijk een verleden in de industrie heeft, maar de buurt profileert zich als een groene, duurzame oase. Een van de initiatieven van de Urban Partners is de Wellbeing Walk, een pad dat Euston en St. Pancras Sation verbindt. Het is een alternatieve route voor Euston Road, wat een van de meest vervuilde straten van Europa is. Onderzoek heeft uitgewezen dat er op het Wellbeing Walk-pad 50% betere luchtkwaliteit gemeten wordt. Een groen wandelpad in de stad? Wij waren alvast enthousiast.

Voorts kan je terecht in de eetbare stadstuin Skip Garden voor een portie groen. De organisatoren, Global Generation, serveren er gerechten met ingrediënten vers uit de tuin. Schuif er aan tafel en ontdek welke lekkernijen de tuin herbergt. Skip Garden ligt middenin het deel van de wijk dat nog volop in ontwikkeling is, waardoor het een leuk contrast schept met de betonmolens en kranen.

Camley Street Natural Park
Camley Street Natural Park© .

Van een stadstuin naar een heus natuurpark. Camley Street Natural Park, een urban natuurpark dat beheerd wordt door het London Wildlife Trust, ligt aan de oevers van Regent’s Canal en is een groene long te midden van Londen. Voor kinderen worden er workshops rond de natuur georganiseerd, maar ook als volwassene kom je er aan je trekken. Het is er heerlijk rustig en op een warme dag kan je genieten van de schaduw en de natuurgeluiden. Deze zomer kunnen bezoekers van King’s Cross niet alleen in dit natuurpark bijleren over diertjes en planten, maar ook een Bee Trail app installeren en tijdens een wandeling in de wijk en ontdekken waarom bijen zo’n interessante insecten zijn.

Pond
Pond© .

Wie het warm heeft gekregen van al dat wandelen in de plaatselijke parken en tuinen, kan een duik nemen in de zwemvijver King’s Cross Pond Club. Reserveer best op voorhand een plekje online.

Cultuur

King’s Cross is ook een erg creatieve buurt. Het is de thuishaven van toekomstige modeontwerpers, acteurs en kunstenaars – studenten aan Central Saint Martins – en die invloed is merkbaar in de wijk.

Wie houdt van grafisch ontwerp en illustraties kan terecht in het House of Illustration. Meer fan van het witte doek? Dan is de piepkleine, lokale cinema Everyman on the Corner jouw place to be. In 2017 opent de permanente versie met drie schermen, maar in afwachting daarvan is er plaats voor 32 filmfanaten in de voorlopige cinema. Maar er is meer: het Platform Theatre is het podium van allerlei kunstzinnige zaken zoals experimenten in design, theater, mime, muziek en dans. Klik hier voor meer culturele uitjes in King’s Cross.

Geïnteresseerd in de wijk, maar geen idee waar te beginnen? Via online tours (via een app of een map) kan je de buurt ontdekken. Laat je ook inspireren door onze 16 culinaire adresjes in de wijk.

Map
Map© .

Praktisch: Londen is gemakkelijk te bereiken met de Eurostar. Zeker wanneer je de stationsbuurt wilt verkennen is dit de aangeraden manier om de stad te bezoeken. Wij verbleven in het Great Northern Hotel, een praktische en luxueuze uitvalbasis voor de buurt van King’s Cross.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content