Bordeaux staat bekend om zijn architecturale schatten, zoals het majestueuze Grand Théâtre of de Miroir d'Eau, en kreeg daarom de status van Werelderfgoed. Maar u kunt zich ook onder de grond begeven om bezienswaardigheden te verkennen: mausolea, sarcofagen en mummies.

Een van de oudste ooggetuigen van de geschiedenis van Bordeaux is de crypte van Saint-Seurin. De crypte onder de gelijknamige kerk werd per toeval ontdekt en is geopend voor bezoekers die zich kunnen vergapen aan de Merovingische marmeren sarcofagen, fresco's en amfora's waarin kinderen werden begraven.

Het 43 meter hoge Monument aux Girondins, ter ere van de girondijnen die tijdens de Franse Revolutie werden vermoord, springt direct in het oog, maar dat het monument

ook onder de grond bezichtigd kan worden weten zelfs de meeste inwoners van Bordeaux niet. De beroemde Basilique Saint-Michel met haar alleenstaande klokkentoren ten slotte werd gebouwd boven op een knekelhuis en tot 1990 konden onder de basiliek 70 mummies bezichtigd worden. Die lichamen hebben ondertussen een rustplaats gekregen op de omliggende begraafplaats, maar in de kelder kunt u nu een film bekijken waarin de illustere stadsgeschiedenis wordt getoond. (MS)

Bordeaux staat bekend om zijn architecturale schatten, zoals het majestueuze Grand Théâtre of de Miroir d'Eau, en kreeg daarom de status van Werelderfgoed. Maar u kunt zich ook onder de grond begeven om bezienswaardigheden te verkennen: mausolea, sarcofagen en mummies. Een van de oudste ooggetuigen van de geschiedenis van Bordeaux is de crypte van Saint-Seurin. De crypte onder de gelijknamige kerk werd per toeval ontdekt en is geopend voor bezoekers die zich kunnen vergapen aan de Merovingische marmeren sarcofagen, fresco's en amfora's waarin kinderen werden begraven. Het 43 meter hoge Monument aux Girondins, ter ere van de girondijnen die tijdens de Franse Revolutie werden vermoord, springt direct in het oog, maar dat het monument ook onder de grond bezichtigd kan worden weten zelfs de meeste inwoners van Bordeaux niet. De beroemde Basilique Saint-Michel met haar alleenstaande klokkentoren ten slotte werd gebouwd boven op een knekelhuis en tot 1990 konden onder de basiliek 70 mummies bezichtigd worden. Die lichamen hebben ondertussen een rustplaats gekregen op de omliggende begraafplaats, maar in de kelder kunt u nu een film bekijken waarin de illustere stadsgeschiedenis wordt getoond. (MS)