Het Jeanne d'Arc museum verwacht jaarlijks 100.000 tot 150.000 bezoekers te ontvangen. Het museum van 1.000 vierkante meter is ingericht in het aartsbisschoppelijk paleis van Rouen, in het noorden van Frankrijk. Een symbolische plaats, want in mei 1431 werd Jeanne d'Arc er veroordeeld tot de brandstapel voor ketterij en 25 jaar later werd ze op diezelfde plek gerehabiliteerd. Jeanne d'Arc vocht mee ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

3D-beelden en een twintigtal acteurs die getuigenissen naspelen, nemen de bezoeker mee door het verhaal van de Franse heldin. "We hebben niets verzonnen, onze bronnen zijn de minuten van haar rehabilitatieproces", zegt décorontwerpen Clémence Farrell. Na dat multimediale parcours komen bezoekers in de "mytotheek" terecht. Daar kunnen ze meer te weten komen over alle historiografische werken die al over Jeanne d'Arc verschenen zijn.

"Door iedereen te doen nadenken over onze geschiedenis en de manier waarop ze geschreven wordt, willen we Jeanne met deze tentoonstelling laten ontsnappen aan politieke toe-eigening", zegt Laurent Fabius, Frans minister van Toerisme en initiatiefnemer van het project. Hij verwijst daarmee naar het extreemrechtse Front National, dat Jeanne d'Arc als symbool voor zijn nationalistisch discours gebruikt. (Belga)

Het Jeanne d'Arc museum verwacht jaarlijks 100.000 tot 150.000 bezoekers te ontvangen. Het museum van 1.000 vierkante meter is ingericht in het aartsbisschoppelijk paleis van Rouen, in het noorden van Frankrijk. Een symbolische plaats, want in mei 1431 werd Jeanne d'Arc er veroordeeld tot de brandstapel voor ketterij en 25 jaar later werd ze op diezelfde plek gerehabiliteerd. Jeanne d'Arc vocht mee ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. 3D-beelden en een twintigtal acteurs die getuigenissen naspelen, nemen de bezoeker mee door het verhaal van de Franse heldin. "We hebben niets verzonnen, onze bronnen zijn de minuten van haar rehabilitatieproces", zegt décorontwerpen Clémence Farrell. Na dat multimediale parcours komen bezoekers in de "mytotheek" terecht. Daar kunnen ze meer te weten komen over alle historiografische werken die al over Jeanne d'Arc verschenen zijn. "Door iedereen te doen nadenken over onze geschiedenis en de manier waarop ze geschreven wordt, willen we Jeanne met deze tentoonstelling laten ontsnappen aan politieke toe-eigening", zegt Laurent Fabius, Frans minister van Toerisme en initiatiefnemer van het project. Hij verwijst daarmee naar het extreemrechtse Front National, dat Jeanne d'Arc als symbool voor zijn nationalistisch discours gebruikt. (Belga)