Nederlandse musea hebben een succesvol jaar achter de rug

© Reuters

De meeste grote Nederlandse musea kunnen terugkijken op een uitstekend jaar. Het merendeel zag meer bezoekers langskomen, blijkt uit een inventarisatie van het Nederlandse persagentschap ANP.

Vijf instellingen meldden een recordaantal bezoekers. Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kregen nooit eerder zoveel mensen over de vloer. Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen waren dit jaar veel populairder.

Volgens Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, profiteren musea nog steeds van het ‘kroonjaar 2013’. Toen floreerden musea door de vele heropeningen. “Die piek is nog niet over. Mensen zijn nog steeds nieuwsgierig.” Ook de kwaliteit van de tentoonstellingen is hoog, vindt Weide. “De musea hebben daarmee klassewerk geleverd. Ze toonden niet alleen bling bling, maar er was ook verdieping.”

Zo trok het Haagse Gemeentemuseum ruim een half miljoen bezoekers, mede dankzij een expositie met werk van Mark Rothko. Het Stedelijk koerst dit jaar af op 800.000 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds de opening in 1895 en fors meer dan de 700.000 in het volledige openingsjaar 2013, nadat het museum na een jarenlange verbouwing weer open was gegaan. Een tentoonstelling rond Marlene Dumas bracht veel bezoekers op de been.

Het best bezochte museum was het Rijksmuseum waar bijna 2,5 miljoen mensen een kaartje kochten. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content