Manneken Pis Museum opent op 4 februari

© Belga

De beroemdste inwoner van Brussel, Manneken Pis, krijgt op zaterdag 4 februari een eigen museum waarin 133 van zijn 965 kostuums tentoongesteld worden.

De “GardeRobe MannekenPis” en al zijn kleurrijke kostuums bevinden zich in de Eikstraat 19, op een steenworp van de fontein.

De kostuums worden in de GardeRobe gerangschikt op zeven thema’s en zijn een representatieve selectie voor de rijke geschiedenis van het iconische plassende mannetje.

Een van de tentoongestelde kostuums is een replica van het oudst bewaard gebleven kostuum dat in 1747 door de Franse koning Lodewijk XV werd geschonken, ter compensatie van een poging tot diefstal van Manneken Pis door een aantal van zijn soldaten. Omwille van de kwetsbaarheid kan het originele met zilver- en gouddraad geborduurde zijde kostuum niet tentoongesteld worden.

Geschiedenis gaat terug tot 1451

De geschiedenis van Manneken Pis gaat weliswaar nog veel verder terug. Tot in 1451, de datum van de oudste vermelding van het bestaan van de fontein. Tijdens de feestelijke opening zal Manneken Pis gehuld gaan in een kostuum dat hij droeg op een schilderij uit 1615. Het eerste bewijsstuk dat er kledij werd gemaakt voor het Ketje. Het kostuum wordt aangeboden door de Ommegang.

Nog op 4 februari opent gelijktijdig met de GardeRobe de nieuwe Manneken Pis Zaal in het Broodhuis op de Grote Markt. Daar staat het originele beeldje centraal en wordt er uitleg gegeven bij de soms woelige en nog ongekende sleutelmomenten uit zijn geschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content