Dat is bekendgemaakt in Amsterdam. Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel.

Een 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, vergaderde twee dagen over de presentaties van de kandidaatsteden. Ook legde ze bezoeken af aan de genomineerden.

Het verbinden van mensen

Volgens juryvoorzitter Manfred Gaulhofer waren de juryleden het unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. "Alle drie steden waren erg overtuigend."

De drie steden maakten elk een uitgebreid 'bidbook' waarin zij hun culturele plannen ontvouwden. De hoofdstad van Friesland focust op "het verbinden van mensen".

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mochten Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder werd de Maltese hoofdstad Valletta al benoemd tot culturele hoofdstad.

Voor de titel in Nederland waren ook Den Haag en Utrecht in de race, maar zij vielen af bij een eerdere selectieronde in november.

Teleurstelling in Maastricht

De kandidatuur van Maastricht was bijzonder omdat het eigenlijk de kandidatuur was van de Euregio, waarvan ook de stad en provincie Luik, de provincie Limburg en de Duitstalige Gemeenschap deel uitmaken.

De ontgoocheling was dan ook groot, rond 17 uur op het Maastrichtste Vrijthof, het bekendste plein van de stad waar de bevolking zich verzameld had om de uitslag te aanhoren.

Ook vanuit de provincie en de stad Luik werd ontgoocheld, maar hoopvol gereageerd. "Dankzij deze gezamenlijke kandidatuur hebben we de uitwisselingen in de Euregio kunnen versnellen", zei Jean-Pierre Hupkens, Luikse schepen van Cultuur. "We gaan door op deze weg." (Belga/MS)

Dat is bekendgemaakt in Amsterdam. Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel. Een 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, vergaderde twee dagen over de presentaties van de kandidaatsteden. Ook legde ze bezoeken af aan de genomineerden. Het verbinden van mensen Volgens juryvoorzitter Manfred Gaulhofer waren de juryleden het unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. "Alle drie steden waren erg overtuigend." De drie steden maakten elk een uitgebreid 'bidbook' waarin zij hun culturele plannen ontvouwden. De hoofdstad van Friesland focust op "het verbinden van mensen". Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mochten Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder werd de Maltese hoofdstad Valletta al benoemd tot culturele hoofdstad. Voor de titel in Nederland waren ook Den Haag en Utrecht in de race, maar zij vielen af bij een eerdere selectieronde in november. Teleurstelling in Maastricht De kandidatuur van Maastricht was bijzonder omdat het eigenlijk de kandidatuur was van de Euregio, waarvan ook de stad en provincie Luik, de provincie Limburg en de Duitstalige Gemeenschap deel uitmaken. De ontgoocheling was dan ook groot, rond 17 uur op het Maastrichtste Vrijthof, het bekendste plein van de stad waar de bevolking zich verzameld had om de uitslag te aanhoren. Ook vanuit de provincie en de stad Luik werd ontgoocheld, maar hoopvol gereageerd. "Dankzij deze gezamenlijke kandidatuur hebben we de uitwisselingen in de Euregio kunnen versnellen", zei Jean-Pierre Hupkens, Luikse schepen van Cultuur. "We gaan door op deze weg." (Belga/MS)