In beeld: veertien iconische plaatsen in vijf seconden

In beeld: veertien iconische plaatsen in vijf seconden
© Luke Doyle

Op reis gaan is fantastisch, maar ook kan ook overweldigend zijn. Wat mag je niet missen, wat moet je eten, waar maak je de beste foto's? Luke Doyle maakte voor Expedia van veertien van de meest iconische plaatsen ter wereld een handige poster waarop je in één oogopslag ziet wat je er moet bekijken en doen.

Berlijn in Duitsland © Luke Doyle

Begin bij het Panoramapunkt voor een fenomenaal uitzicht over de hele stad die zo lang uit twee volstrekt gescheiden werelden bestond. Vervolg je dag met een bezoek aan de Brandenburgertor, de poort die vroeger de stadsgrens vormde. Een bezoek aan Berlijn is niet compleet zonder het verorberen van een 'currywurst'. Daarna heb je genoeg energie voor een fietstocht langs de resten van de Berlijnse Muur.

Buenos Aires in Argentinie © Luke Doyle

Het uitzicht vanaf de Floralis Generica op de Plaza de Las Nationes Unidas verandert voortdurend omdat de bloemblaadjes in de ochtend open en 's avonds weer dichtgaan. Trek vervolgens naar de wijk La Boca met zijn felgekleurde huizen. Stil je honger met een 'asado', een Argentijnse barbecue, en eindig de dag zoals de Argentijnen dat zelf doen: in een milonga, een soort tango dansclub.

Kaapstad in Zuid-Afrika © Luke Doyle

Weinig steden liggen op zo'n spectaculaire locatie als Kaapstad. Vanaf Bloembergstrand kan je een prachtige foto maken van de beroemde Tafelberg aan het water. Stort je vervolgens in de drukte van de stad en probeer een souvenir op de kop te tikken in Market in Woodstock. Geniet tussendoor van 'potjiekos', een stoofvleesgerecht dat boven een open vuur wordt bereid. Vergeet tussendoor ook niet te gaan kijken bij de luidruchtige pinguïns op Boulders Beach.

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten © Luke Doyle

De Burj Al Arab in de vorm van een gigantische zeilboot is het meest herkenbare bouwwerk en bepaalt de skyline van Dubai. De mooiste foto's maak je bij Palm Jumeirah. Zoek verkoeling in de schaduw met een kopje 'qahwa', sterke Arabische koffie geserveerd in speciale zilveren koffiekannen. Bewonder vervolgens het hoogste gebouw ter wereld, de 828 meter hoge Burj Khalifa. Na het hypermoderne deel van Dubai te hebben gezien, ontdek je de tradionele kanten met het eten van een 'matchbous' (gekruid lam met rijst), gevolgd door een tocht door de woestijn op de rug van een kameel.

Havana in Cuba © Luke Doyle

Met de kleurrijke straten en temperamentvolle inwoners is de Cubaanse hoofdstad uiterst fotogeniek. Maak foto's terwijl je door het oude centrum naar het Museum van de Revolutie - waar je onder andere Fidel Castro's tank en jacht kan bekijken - loopt. Wil je een typische Cubaans gerecht proberen? Bestel dan 'moros y christianos', de Cubaanse variant van rijst en bonen. Hewt straatbeeld in Havana wordt nog altijd bepaald door de wagens uit de jaren vijftig die nu vaak dienst doen als taxi. Een ritje door de stad in zo'n taxi moet je dan ook niet overslaan.

Londen in het Verenigde Koninkrijk © Luke Doyle

Londen is bijna tweeduizend jaar oud. Een mooie mix van oud en nieuw kan je op één foto vastleggen: de Millennium Bridge en St. Paul's Cathedral. Breng daarna een bezoek aan Buckingham Palace en trek, na je honger gestild te hebben met een traditionele fish and chips, naar een nog ouder paleis: de middeleeuwse London Tower waar 'Beefeaters'in traditionele uniformen rondleidingen verzorgen.

Los Angeles in Californie © Luke Doyle

Vanaf Griffith Observatory heb je een mooi zicht op het Hollywood sign. Bekijk vervolgens de handafdrukken van beroemde filmsterren op de Walk of Fame. De cultuur van Los Angeles is één grote mengelmoes en dat geldt ook voor de keuken. 'Tuna tartare', een mix van Franse en Japanse invloeden, is daar een goed voorbeeld van. Een blik achter de schermen van de filmwereld krijg je in de Warner Brothers Studio.

Parijs in Frankrijk © Luke Doyle

Kom je voor het eerst in Parijs, dan mag de Eiffeltoren natuurlijk op je to-do-lijstje ontbreken. Je ziet de iconische toren het beste vanaf de Place du Trocadero. Een andere must-see is het Louvre met wereldberoemde kunstwerken als de Mona Lis van Leonardo Da Vinci en het beeld van de Stervende Slaaf van Michelangelo. Neem een korte pauze met een heerlijke macaron om vervolgens onder te duiken in de catacomben met meer dan zeven miljoen lichamen die in de jaren 1780 werden opgegraven uit begraafplaatsen en in de catacomben geplaatst.

Serengeti in Tanzania © Luke Doyle

Met enkele van de meest imposante dieren ter wereld is de Serengeti een paradijs voor natuurliefhebbers. Leeuwen en jachtluipaarden fotograaf je het beste bij de Moru Kopjes waar deze dieren genieten van de koelte van de schaduw. De migratie van miljoenen gnoes en zebra's tussen de Serengeti en Masai Mara in Kenia behoort tot de meest spectaculaire natuurverschijnselen in de wereld, vooral wanneer ze bij Seronera de rivier oversteken. Vul de maag met 'nyama choma' (gegrild vlees) alvorens tijdens een avondlijke safari de nachtdieren te observeren.

Siem Raep in Cambodja © Luke Doyle

Siem Raep ligt vlakbij het magnifieke tempelcomplex Angkor Wat. Dezer tempels zijn achthonderd jaar oud en een meesterwerk van de Khmer architectuur. Ervaar daarna de traditionele levenswijze tijdens een boottocht naar het drijvende dorpje Kompong Khleang. Tegelijk een uitstekende plaats om 'kuy teav', een noedelsoep en specialiteit uit de regio, te proeven. Beëindig de dag met de beklimming van de Phnom Bakheng om daar de zon te zien ondergaan.

Sydney in Australie © Luke Doyle

Begin de dag met het maken van een foto van het Opera House en de Harbor Bridge vanaf Mrs Macquarie Point. Neem een duik in de oceaan bij Bondi Beach en geniet van een 'lamington' (desser van kokosnoot en chocolade) op het strand. Op zoek naar wat meer spanning? Dan beklim je de Harbour Bridge en krijg je als beloning een onvergetelijk uitzicht over de stad.

Toronto in Canada © Luke Doyle

Toronto is de levendigste stad in Canada en de beste plaats voor een eerste kennismaking is vanuit het rustige Humber Bay Park. Kijk over het water naar de beroemde skyline met de CN Tower en maakt een foto bij het Toronto sign. Bezoek daarna de drukke en eclectische Kensington Market met talloze vintage winkeltjes en cafeetjes. Pauzeer met een 'peameal bacon sandwich' en ga 's avonds juichen bij een ijshockey wedstrijd.

Varanasi in India © Luke Doyle

Varanasi is een van de belangrijkste spirituele centra in India. Maak een foto van de traditionele architectuur van het Ramnager fort. Loop langs de heilige Ganges rivier waar Dashashwamedh Ghat waar pelgrims een bad nemen in de rivier. Koop 'kachori' (met dhal of erwten gevulde gefrituurde deegballetjes) en wees, wanneer de avond valt, getuige van Ganga Aarti, een religieuze ceremonie waarbij pelgrims en priesters offers brengen aan Shiva en de Ganges.

Venetie in Italie © Luke Doyle

Met de Renaissance gebouwen langs de vele kanalen en kanaaltjes, lijkt Venetie wel een groot openluchtmuseum. Begin je stadstour bij de Rialto, de grote boogbrug over de Grand Canal. Voor een blik van boven op de stad, beklim je de Campanile toren. Je ziet de Santa Maria della Salute kerk en de lagune. Bezoek het Doge paleis en bewonder de meesterwerken van Titiaan en Carpaccio. Lunch met een 'sarde in saor', gemarineerde sardientjes. Geen mooier einde aan de dag dan een tochtje in een gondel.