Tot en met 6 januari is in het Valkhof Museum in Nijmegen de voor Europa unieke tentoonstelling 'Pop Art in Europa' te bewonderen.

Het Valkhof in Nijmegen neemt de bezoekers mee terug naar de jaren '60, terug naar de hoogtijdagen van de Pop Art. De Europese Pop Art welteverstaan. Uit heel Europa komen in Nijmegen meer dan 100 werken bij elkaar die een compleet beeld geven van de Pop Art stroming in Europa.

Pop Art is een toegankelijke kunstvorm omdat die zeer herkenbaar en begrijpelijk is. Pop Art weerspiegelt de tijdgeest van de jaren zestig: bevlogen, meeslepend, kleurrijk, ludiek en kritisch. De populaire massacultuur met zijn aansprekende reclames en verleidelijke beelden van luxe en welvaart staat centraal.

Het publiek kan kennismaken met de kunst van David Hockney, Richard Hamilton, Peter Blake, Gerhard Richter, Martial Raysse, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en vele anderen. Zij waren de pioniers van de Europese Pop Art.

Voor het eerst in Nederland

De tentoonstelling 'Pop Art in Europa' is in zijn opzet en uitvoering uniek in Nederland. Niet eerder zijn er zoveel Pop Art werken uit West-Europa samen gekomen op e?e?n plek. Daarnaast zijn er werken te zien die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest.

Uit diverse internationale musea, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Gulbenkian Museum in Lissabon, Museum Thyssen Bornemisza in Madrid en het museum Lodz in Polen komen bruiklenen. Ook uit particulier bezit en kunsthandels in Europa heeft het museum prominente werken mogen ontvangen.

Acht thema's

De tentoonstelling is ingedeeld in acht thema's: 'genot, welvaart en vrije tijd', 'space age - de ruimtevaart', 'politiek', 'iconen', 'iconen - diva's', 'assembleren - etaleren', 'spiegel van het leven' en tenslotte 'anonieme realiteit'.

De thema's zijn kenmerkend voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren '60. Naast de aansprekende kunstwerken zal ook naar andere disciplines gekeken worden, zoals film, muziek en design omdat juist in de Pop Art de beeldende kunst en andere cultuuruitingen elkaar meer dan eens hebben beïnvloed.

Hiermee wordt een veelzijdig beeld gecree?erd van de kunst van de Pop Art in Europa, die de bevlogen jaren zestig een eigen gezicht gaf.

Tot en met 6 januari is in het Valkhof Museum in Nijmegen de voor Europa unieke tentoonstelling 'Pop Art in Europa' te bewonderen. Het Valkhof in Nijmegen neemt de bezoekers mee terug naar de jaren '60, terug naar de hoogtijdagen van de Pop Art. De Europese Pop Art welteverstaan. Uit heel Europa komen in Nijmegen meer dan 100 werken bij elkaar die een compleet beeld geven van de Pop Art stroming in Europa. Pop Art is een toegankelijke kunstvorm omdat die zeer herkenbaar en begrijpelijk is. Pop Art weerspiegelt de tijdgeest van de jaren zestig: bevlogen, meeslepend, kleurrijk, ludiek en kritisch. De populaire massacultuur met zijn aansprekende reclames en verleidelijke beelden van luxe en welvaart staat centraal. Het publiek kan kennismaken met de kunst van David Hockney, Richard Hamilton, Peter Blake, Gerhard Richter, Martial Raysse, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en vele anderen. Zij waren de pioniers van de Europese Pop Art. Voor het eerst in Nederland De tentoonstelling 'Pop Art in Europa' is in zijn opzet en uitvoering uniek in Nederland. Niet eerder zijn er zoveel Pop Art werken uit West-Europa samen gekomen op e?e?n plek. Daarnaast zijn er werken te zien die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Uit diverse internationale musea, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Gulbenkian Museum in Lissabon, Museum Thyssen Bornemisza in Madrid en het museum Lodz in Polen komen bruiklenen. Ook uit particulier bezit en kunsthandels in Europa heeft het museum prominente werken mogen ontvangen.Acht thema's De tentoonstelling is ingedeeld in acht thema's: 'genot, welvaart en vrije tijd', 'space age - de ruimtevaart', 'politiek', 'iconen', 'iconen - diva's', 'assembleren - etaleren', 'spiegel van het leven' en tenslotte 'anonieme realiteit'. De thema's zijn kenmerkend voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren '60. Naast de aansprekende kunstwerken zal ook naar andere disciplines gekeken worden, zoals film, muziek en design omdat juist in de Pop Art de beeldende kunst en andere cultuuruitingen elkaar meer dan eens hebben beïnvloed. Hiermee wordt een veelzijdig beeld gecree?erd van de kunst van de Pop Art in Europa, die de bevlogen jaren zestig een eigen gezicht gaf.