Grote nieuwe expo in het Van Gogh Museum: zo zagen Nederlandse kunstenaars Parijs

Grote nieuwe expo in het Van Gogh Museum: zo zagen Nederlandse kunstenaars Parijs
© Kees van Dongen, De blauwe japon, 1911, c/o Pictoright Amsterdam 2017

Het werk van deze acht kunstenaars wordt voor het eerst in deze opzet getoond in samenhang met dat van Franse tijdgenoten. Centraal staat de inspiratie die de Nederlandse kunstenaars in smeltkroes Parijs vonden, de ontmoetingen met Franse kunstenaars en de impact daarvan op hun kunst. De tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914' is een een samenwerking met Paris Musées / Petit Palais en het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en omvat meer dan 120 werken, waaronder vele bruiklenen uit musea en privécollecties van over de hele wereld.

Parijs door de ogen en harten van Nederlanders

Parijs oefende in de 19de eeuw een magische aantrekkingskracht uit op kunstenaars uit alle windstreken. Ook Nederlanders vertrokken naar 'de kunsthoofdstad van de wereld' om daar een opleiding te volgen, te exposeren, te verkopen en nieuwe contacten te leggen. In academies, in privéateliers en salons, op straat en in cafés ontmoetten Nederlanders Franse kunstenaars.

Nederlandse kunstenaars als Jongkind, Breitner, Van Gogh, Van Dongen en Mondriaan ontmoetten Monet, Degas, Signac, Pissarro, Cézanne, Braque en Picasso. Ze inspireerden elkaar over en weer tot het ontwikkelen van nieuwe stijlen en technieken.

Franse kunstenaars beïnvloedden niet alleen het werk van Nederlandse kunstenaars, omgekeerd drukten de Nederlanders ook hun stempel op Franse kunst. 'Nederlanders in Parijs 1789-1914' is als een liefdesgeschiedenis tussen Nederland en Frankrijk, waarin schilders je meenemen naar het steeds veranderende Parijs en de stad door hun ogen en harten laten zien.

Gepassioneerde liefdesgeschiedenis

In de expo wordt in acht hoofdstukken, elk gewijd aan een Nederlandse kunstenaar in Parijs, ook het bewogen verhaal van de Franse hoofdstad verteld. De tentoonstelling laat zich lezen als een gepassioneerde liefdesgeschiedenis tussen Nederland en Frankrijk: schilders nemen de toeschouwer mee naar het steeds veranderende Parijs en tonen de stad door hún ogen en harten.

Het is mooi om te te zien hoe Franse schilders de Nederlandse blik overnemen in de verbeelding van hun hoofdstad. Heden en verleden ontmoeten elkaar. De ene plaats is misschien nog herkenbaar voor de huidige bezoeker, terwijl de andere volledig is veranderd. De bezoeker van de tentoonstelling ziet de ontwikkeling van de 19de-eeuwse kunst aan zich voorbijtrekken.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De catalogus verschijnt in het Nederlands en Engels in samenwerking met het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Petit Palais. Uitgeverij THOTH, 272 pagina's, 29,90 euro. Een Franse co-editie wordt uitgegeven door Paris Musées.

Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis aan de rue Chaptal 16, 1851 © Dordrechts Museum (schenking van H.O.W. de Kat van Barendrecht, 1866)

Emile Bernard, Twee Bretonse vrouwen in een wei, 1886 © Van Gogh Museum, Amsterdam

Gerard van Spaendonck, Bloemen in een albasten vaas en vruchten op een marmeren blad, 1781 © Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Vincent van Gogh, Boulevard de Clichy Parijs, maart - april 1887 © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Van Gogh © Kees van Dongen, De blauwe japon, 1911, c/o Pictoright Amsterdam 2017

Ary Scheffer, Francesca da Rimini en Paolo Malatesta aanschouwd door Dante en Vergilius, 1854 © Hamburger Kunsthalle

Eugène Boudin, In de herberg van Saint-Siméon, 1862 © Galerie Schmit, Parijs

Het hooien, Éragny © Camille Pissarro (1830 - 1903)

Piet Mondriaan, Schilderij No. II / Compositie No. XV / Compositie 4, 1913 © Stedelijk Museum Amsterdam

Montmartre: achter de Moulin de la Galette Vincent van Gogh, 1887 © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Notre-Dame de Paris vue du quai de la Tournelle, 1852 © Petit Palais, musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Parijs

Piet van der Hem, Moulin Rouge, c.a. 1908-1909 © Privécollectie, via Mark Smit Ommen

Tuin met geliefden: Square Saint-Pierre Vincent van Gogh, 1887 © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Paul Signac, De moulin de la Galette op Montmartre, 1884 © Musée Carnavalet, Histoire de Paris, Parijs

Alfred Sisley, Een slepersboot op de rivier Loing, Saint-Mammès, 1883 © Petit Palais, Parijs

Gezicht vanuit Theo's appartement Vincent van Gogh, 1887 © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Jan Sluijters, Bal Tabarin, 1907 © Stedelijk Museum Amsterdam

Pablo Picasso, De Sacré-Coeur, 1909-1910 © Musée Picasso, Parijs

Frederik Hendrik Kaemmerer, Een doop tijdens het Directoire, 1878 © Van Gogh Museum, Amsterdam

George Hendrik Breitner, Street with a Carriage in Paris, c. 1900 © Van Gogh Museum, Amsterdam