Dit zijn de tien steden die je volgens Lonely Planet in 2018 moet bezoeken

Dit zijn de tien steden die je volgens Lonely Planet in 2018 moet bezoeken
© iStockphoto

1. Sevilla in Spanje © iStockphoto

Sevilla heeft dit jaar verschillende redenen om feest te vieren. Tien jaar lang heeft de stad hard gewerkt om een einde te maken aan de enorme verkeersopstoppingen. Het is nu een stad waar fietsers en trams en niet langer auto's de boventoon voeren.

Sevilla © iStockphoto

Sevilla is verder de gaststad van de European Film Awards, delen van de razendpopulaire serie Game of Thrones zullen er opgenomen worden en barokke schilder Bartolomé Esteban Murillo, afkomstig uit Sevilla, werd vierhonderd jaar geleden geboren. Reden voor een reeks tentoonstellingen rond de schilder.

2. Detroit in de VS © iStockphoto

Na tientallen jaren van verwaarlozing rockt Detroit weer. Verpauperde gebouwen worden omgebouwd tot brouwerijen, fietsenwinkels, toffe restaurants en galerieën.

Detroit © iStockphoto

Ook heeft de stad er een nieuw hockey en basketball stadion bij en een QLine streetcar die langs de hoogtepunten van de stad rijdt. En er staat de komende jaren nog veel meer in de steigers: drie nieuwe parken aan de waterkant en verschillende hotels.

3. Canberra in Australië © iStockphoto

Canberra is weliswaar de hoofdstad van Australië, maar wordt toch ten onrechte altijd over het hoofd gezien. De stad is niet groot, maar heeft het nodige in petto: nationale monumenten, trendy restaurants en culturele hopspots.

Canberra © iStockphoto

In 2018 is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Het Australian War Memorial in Canberra zal een hoofdrol spelen in de herdenking.

4. Hamburg in Duitsland © iStockphoto

Na een bouwperiode van bijna tien jaar ging in januari 2017 eindelijk de Elbphilharmonie open, maar het was het wachten waard. De glazen bovenkant van het operagebouw doet denken aan een groot zeilschip. Het water, bootjes en lichten in de haven weerspiegelen prachtig in het glas.

Hamburg © iStockphoto

Hamburg is een zeer wandelvriendelijke stad, het nachtleven behoort tot de leukste in Europa en de stad heeft een groot aantal historische trekpleisters.

5. Kaohsiung in Taiwan © iStockphoto

Aan het water verrijst in de Taiwanese stad Kaohsiung een enorm cultureel complex van honderdduizend vierkante meter. Ook komt er nieuwe cruiseterminal met 'light-rail system' zodat het bezoeken van de monumenten in de stad eenvoudiger wordt.

Kaohsiung © iStockphoto

Ieder verder naar het noorden, in het Xiaogang Shan Recreation Area, heb je vanaf de nieuwe 88 meter hoge 'Eye of the Mountain skywalk' een schitterend uitzicht.

6. Antwerpen © iStockphoto

Wij weten allang hoe bijzonder Antwerpen is, maar de rest van de wereld nog niet, volgens Lonely Planet die de historische rijkdom, kunst en design van wereldklasse en de creativiteit (onder andere bij de oude dokken) roemt.

Antwerpen © iStockphoto

Een extra reden om in 2018 naar Antwerpen te trekken is het themajaar 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'. De stad pakt uit met een uitgebreid programma waarin het verhaal van de barok wordt verteld en de historische barok een dialoog voert met de moderne kunst.

7. Matera in Italië © iStockphoto

Matera is in 2019 de Culturele Hoofdstad van Europa, maar wacht niet zo lang om dit stadje in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata te bezoeken. De eeuwenoude honingkleurige huizen die boven het ravijn uitsteken zijn al een bezienswaardigheid op zich. Maar beneden de grond is nog veel meer te zien.

Matera © iStockphoto

Al zo'n negenduizend jaar ligt er onder de oppervlakte een labyrint van grotwoningen, kerken en kloosters. Het behoort daarmee tot de oudste levende steden in de wereld. Matera kreeg een broodnodige grootscheepse opknapbeurt en is nu al klaar om toeristen te ontvangen.

8. San Juan in Puerto Rico galerieën © iStockphoto

In San Juan gaan historie en het moderne stadsleven hand in hand. In het oude ommuurde deel vind je kinderkopstraatjes, dromerige plaza's, forten en kerken. In het nieuwe deel zie je overal straatkunst, musea, galerieën en innovatieve restaurants. Voeg daarbij de mooie stranden en een uitbundig nachtleven en je begrijpt waarom San Juan op deze lijst van Lonely Planet staat.

San Juan © iStockphoto

In september van dit jaar raasde orkaan Maria over Puerto Rico. Ook de hoofdstad San Juan ontsnapte niet aan de verwoestende wind, maar de inwoners zijn er zeker van dat de stad snel weer opgebouwd zal zijn tot de betoverende stad die het was.

9. Guanajuato in Mexico © iStockphoto

Guanajuato is een kleine stad middenin de hooglanden van Centraal-Mexico. Dankzij de vondst van zilver kon hier een opvallend kleurrijke en welvarende nederzetting worden gebouwd. De felgekleurde huizen en kerken zie je vanuit de wijde omtrek.

Guanajuato © iStockphoto

Het is ook het Amerikaanse animatiebedrijf Pixar opgevallen hoe aantrekkelijk Guanajuato is en nam de stad als voorbeeld voor het Land of the Dead voor de nieuwe film Coco.

10. Oslo in Noorwegen Scandinavië © iStockphoto

Oslo kruipt langzaam uit de schaduw van andere trendy steden in Scandinavië. Oslo en heel Noorwegen hebben in 2018 ook een goede reden om feest te vieren: koning Harald V en koningin Sonja zijn dan vijftig jaar getrouwd. Een heel jaar lang staan er allerlei festiviteiten gepland.

Oslo © iStockphoto

En Oslo zelf viert bovendien het tienjarig bestaan van het opvallende operagebouw met een goedgevuld jubileumprogramma.