Design Droog aan de Staalstraat

Designwinkel Droog staat voor droge humor: veel ontwerpen hebben dan ook iets komisch, maar de basis is altijd een sterk concept.

De autovrije Staalstraat heette eerst de Swanenburgerstraat, maar werd later vernoemd naar de staalmeesters van het Amsterdamse lakengilde. De Staalmeestersbrug is een favoriete plek voor toeristen.

De brug was te zien in films (o.a. The Diary of Anne Frank en Ocean’s Twelve) en werd ook door Claude Monet vereeuwigd op zijn schilderij De Zuiderkerk. Rembrandt deed dat juist met de naamgevers in zijn beroemde werk De Staalmeesters uit 1662.

Tegenwoordig zit de straat vol met boetiekjes, cafés en restaurants.

Design Droog

Steven van den Haak (23) is galerie- en winkelassistent bij Design Droog, Staalstraat 7b.

Droog begon in 1993 als een expositie tijdens Salone del Mobile, de bekende designweek in Milaan, als initiatief van Renny Ramakers en Gijs Bakker. Ze wilden jong, innovatief en baanbrekend Nederlands design tentoonstellen. Met succes; Droog werd hierna als merk opgericht.

Droog staat voor droge humor: veel ontwerpen hebben dan ook iets komisch, maar de basis is altijd een sterk concept. De winkel opende in 2003 in een pand waar vroeger een lakengilde zat; ook Rembrandt maakte hier zijn schetsen.

Als kunsthistoricus is dit een inspirerende omgeving om te werken. Ik begon hier tijdens mijn studie en ben nooit meer weggegaan. Wanneer je zelf met kunst en design bezig bent voor je studie, dan is het fijn om in een omgeving te werken die je stimuleert.

Naast de galerie, winkel en binnentuin hebben we Hotel Droog met een restaurant en één hotelkamer. Het publiek is een leuke mix van locals, designliefhebbers en toeristen. Deze laatsten kunnen de naam niet goed uitspreken, met grappige uitspraken als gevolg; bijvoorbeeld ‘Drogue’, ‘Droeg’ of ‘Droggy’!’

De top drie van Steven

1. Retro & Chic, Staalstraat 2

‘Mooie vintage items uit de jaren twintig.’

2. De Doelen, Kloveniersburgwal 125

‘Gezellig, echt Amsterdams café om een biertje te doen.’

3. Puccini, Staalstraat 21

‘Lekkere koffi e, taart en broodjes.’

Zin in een citytrip naar Amsterdam en ben je op zoek naar een hotel? Maak hier je keuze en boek nu!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content