De beste restaurantsteden in Europa

© Thinkstock

De Poolse stad Krakau is de beste bestemming voor liefhebbers van lekker eten.

Dit blijkt uit onderzoek van stedentrip-site StedenTripper.com, die ruim drie miljoen reviews van beoordelingssites TripAdvisor en Yelp analyseerde. Zagreb en Istanbul volgen op de tweede en derde plaats, Brugge is de hoogst genoteerde Belgische stad in de lijst en staat met een 28e positie acht plaatsen boven Gent.

Waar de restaurants in Krakau gemiddeld met een 8,5 worden beoordeeld, krijgen de Milanese chef-koks minder lof. In Milaan haalt slechts 30% van de restaurants een 8 of hoger. Ook de restaurants in Toulouse (Frankrijk) en Malmö (Zweden) zijn niet om over naar huis te schrijven.

In Brugge loop je de grootste kans om een slecht restaurant binnen te lopen. Bijna één op tien Brugse restaurants scoort een ruime onvoldoende, waarmee het Venetië (6,4%) ver voorblijft.

Verschillen per land

Als er naar de beoordelingen per land wordt gekeken, steken drie landen met kop en schouders boven de rest uit. Op prijs/ kwaliteit, sfeer en op service/ bediening worden restaurants in Griekenland, Turkije en Polen (in wisselende volgorde) het beste beoordeeld.

Enkel Portugal weet zich met haar sfeervolle restaurants tussen deze landen te nestelen. België behoort op alle drie onderdelen tot de middenmoot.

Prijs/ kwaliteit

Dat lekker eten niet duur hoeft te zijn, bewijst Krakau. Hier vind je niet alleen gemiddeld de beste, maar ook de meeste gunstig geprijsde restaurants. Ook in Warschau (Polen), Praag (Tsjechië), Keulen (Duitsland) en Boedapest (Hongarije) kun je voor een goede prijs uitstekend eten.

Exclusief dineren doe je in Moskou, waar 6,5% van de restaurants in de hoogste prijsklasse valt. Ook in Stockholm, Oslo, Londen en Venetië zijn relatief veel dure restaurants te vinden. (Bron: Stedentripper/MS)

De volledige top tien

1. Krakau in Polen

2. Zagred in Kroatië

3. Istanbul in Turkije

4. Porto in Portugal

5. Riga in Letland

6. Tallinn in Estland

7. Athene in Griekenland

8. Boedapest in Hongarije

9. Ljubljana in Slovenië

10. Amsterdam in Nederland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content