Betoverend lichtspektakel voor jong en oud in Gent

Het eerste Lichtfestival in 2011 bracht 200.000 bezoekers op de been en de tweede editie lokte zelfs een half miljoen bezoekers naar de Gentse binnenstad.

De langverwachte derde editie van dit festival duurt vier dagen en krijgt een langer parcours waarlangs verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties en installaties van hedendaagse nationale en international kunstenaars te zien zijn.

Het parcours wordt vijf kilometer lang en loopt langs brede straten en grote pleinen om meer ruimte te schepen voor het grote aantal toeschouwers. De route loopt onder andere langs het Sint-­?Pietersplein, de Portus Ganda en het Baudelohof en verkent ook minder voor de hand liggende plekjes zoals de nieuw aangelegde Oude Beestenmarkt, het wintercircus Mahy in de Lammerstraat en de achtergevels aan de Muinkkaai.

Om het plan vlot te laten verlopen zijn er vier informatiepunten voorzien waar je een plannetje kan afhalen, namelijk bij het Sint-­?Pietersplein, het Emile Braunplein, het Woodrow Wilsonplein (Zuid) en de Sint-­?Joriskaai. Starten kan je overal op het parcours en het is volledig gratis.

Sculpturen, projecties en installaties

In de stad zijn niet alleen lichtsculpturen, projecties en installaties te zien, maar er is ook aandacht voor de technologische en wetenschappelijke aspecten van licht. De Universiteit Gent maakt een interactief parcours met lichtinstallaties in het UFO.

Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen Annelies Storms: “Ik wil meer kunst en cultuur op straat brengen, niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Met de verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties en installaties, wekt het lichtfestival verwondering op bij iedereen.”

Ook de rest van de stad staat in het teken van licht. In het Design Museum Gent voert Lightopia een tentoonstelling van het Vitra Design Museum in samenwerking met Fundaçào EDP, de bezoeker mee in de geschiedenis en innovatie van lichtkunst. De tentoonstelling loopt tot en met 15 maart 2015.

En dan is er uiteraard ook het lichtplan van de Stad Gent. Het licht versterkt het nachtelijk landschap van Gent, vermindert lichthinder en laat tegelijk het energieverbruik van de openbare verlichting dalen.

De verlichte gebouwen, monumenten en straten zullen tijdens het lichtfestival uiteraard ook te bezichtingen zijn. De lichtplanwandeling kan je 365 dagen per jaar doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content