Berlijn verbiedt Airbnb-verhuur: ‘We beschermen de huizenmarkt voor de locals’

slaapkamer © iStock

De stad Berlijn heeft als missie om het aantal Airbnb-woningen terug te dringen. De huizen en appartementen die nu enkel aan toeristen verhuurd worden, moeten terug voor Berlijners beschikbaar zijn. Deze maatregel moet het woningprobleem van de stad oplossen.

Vanaf heden is her Zweckentfremdungsverbot van kracht in Berlijn. Wie deze wet overtreedt, kan zich verwachten aan fikse boetes. De Berlijnse woningmarkt kwam onder te veel druk te staan door Airbnb en gelijkaardige websites. De huurprijzen gingen de hoogte in en woningzoekenden moesten opboksen tegen mensen die appartementen en huizen doorverhuurden aan toeristen.

Boete

Er werden al 4000 woningen uit het overzicht van Airbnb verwijderd. Wie huurwoningen zonder vergunning blijft aanbieden aan toeristen, kan boetes verwachten tot 100.000 euro. De lokale afdeling van de sociaaldemocratische partij (SDP) heeft briefkaarten uitgedeeld zodat buren, al dan niet anoniem, illegaal verhuurde woningen kunnen verklikken.

Kansen voor locals

Andreas Geisel, het hoofd van stedelijke ontwikkeling in Berlijn, noemt deze nieuwe maatregel een ‘noodzakelijk instrument tegen het tekort aan woningen in Berlijn. Ik maak er mijn taak van om appartementen en huizen terug op de markt te brengen voor de inwoners van Berlijn en nieuwkomers.’

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content