Belgrado, het kloppende hart van de Balkan

Belgrado, het kloppende hart van de Balkan
© iStockphoto

Anno 2015 is Belgrado één van de meest bruisende citytripbestemmingen in Europa. Een stad van contrasten en een smeltkroes van culturen, maar bovenal een bestemming die leeft, dag en nacht.

De 'joie de vivre' en energie van de inwoners van Belgrado is legendarisch. Daarnaast staat deze metropool met haar 1,7 miljoen inwoners garant voor heerlijke gastronomie, uitnodigende parken en eilandjes en een rijk cultureel en uitgaansleven. De voornaamste troeven op een rijtje.

1. Fort van Belgrado, het historische hart van de stad

Ongetwijfeld het belangrijkste symbool van Belgrado is haar fort, gelegen op het punt waar de Sava rivier uitmondt in de Donau. Het fort vertelt de 2000 jaar oude geschiedenis van de stad, dat zelfs haar naam dankt aan de witte kleur van dit fort (Belgrado betekent namelijk 'Witte stad').

Rond het fort ligt het Kalemegdan park dat zeer geliefd is bij de Belgraden omwille van het prachtige uitzicht dat je er hebt op Belgrado en de Donau. Tijdens de zomer worden er ook regelmatig evenementen en optredens georganiseerd.

2. Architecturale diversiteit: van classicistisch tot modernistisch

Wie door Belgrado loopt lijkt wel beland te zijn in een handboek 'Architectuur'. Door haar strategische ligging aan de Donau en op het grensvlak van een paar van Europa's belangrijkste beschavingen is Belgrado doorheen de eeuwen maar liefst 44 keer met de grond gelijk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat zowat alle dominante bouwstijlen in Belgrado vertegenwoordigd zijn, gaande van de eigen Balkanstijl tot classicisme, neorenaissance en neobarok.

In het nieuwe deel van de stad, aan de overkant van de Sava rivier, vind je dan weer eerder de naoorlogse socialistische bouwstijl terug. Daarnaast telt Belgrado ook heel wat kerken en tempels. De meest in het oog springende is de St. Sava tempel, één van de grootste christelijk-orthodoxe bouwwerken ter wereld.

3. Ada Ciganlija: oase van rust temidden van de Sava

Eén van de dingen die Belgrado zo bijzonder maakt is Ada Ciganlija, een natuurlijk eiland op het punt waar de Sava en de Donau samensmelten. Je kan er heerlijk picknicken in de schaduw, languit zonnen op het strand, zwemmen in het water en fietsen rondom het eiland. Ada Ciganlija kan je per taxi-boot bereiken of in de zomer via een ponton.

Ook het Topcider park is een absolute aanrader. Het romantische park ademt nog dezelfde grandeur als tijdens de Obrenovic dynastie.

4. Culinaire rijkdom: rijkelijk en vers

Eten kan je in Belgrado 24 uur per dag. Van bagels in de ochtend tot lokale burgers 's nachts. En net zoals de stad zelf is ook de culinaire identiteit van Belgrado zeer heterogeen. Dit resulteert meestal in rijkelijke vlees- of visschotels, vergezeld van een grote portie verse groenten. Raki is aperitief nummer 1 en bij de maaltijd wordt steevast een heerlijke Servische landwijn gedronken.

In heel de stad vind je traditionele Servische restaurants terug, maar de grootste concentratie bevindt zich ongetwijfeld in de authentieke Skadarlija wijk. De zowat twintig restaurants die in de smalle steegjes van Skadarlija gelegen zijn zien er alle even charmant en uitnodigend uit. 's Avonds vinden er ook live optredens plaats van lokale artiesten.

5. Belgrade nightlife: diversiteit troef

In Belgrado weten ze hoe een feestje moeten bouwen. Langs de oevers van de Donau en de Sava struikel je over de 'splavovi' of drijvende nachtclubs, de ene al meer trendy dan de andere. Ook de voormalige industriële wijk Savamala is uitgegroeid tot een hotspot met clubs, restaurants en bars. En Strahinjica Bana in het centrum is een de levendigste straten van de stad en vormt het ideale startpunt voor een stevige kroegentocht. Geen wonder dus dat Lonely Planet Belgrado in 2009 al bestempelde als 'World's best party town'. Zeker als je weet dat er zo goed als nergens inkom gevraagd wordt en drank over het algemeen een stuk goedkoper is dan bij ons.

Enkele hoteltips

Square 9

Dit luxueuze 5* hotel is lid van 'The Leading Hotels of the World' en ligt pal in het centrum. Het hotel heeft een gastronomisch restaurant op het gelijkvloers, een Japans restaurant op de bovenverdieping en een Sisley spacentrum. De prijs voor een nacht in een Superior tweepersoonskamer inclusief ontbijt bedraagt 199 euro.

Moskva

Dit elegante 4*-hotel is gehuisvest in een prachtig gebouw in Secessie-stijl. Het hotel heeft een aperitiefbar, restaurant en café met terras, waar men de beste gebakjes van heel Servië kan proeven. Gasten kunnen gratis gebruikmaken van de sauna, hamam en hot tub. Een standaard tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost 104 euro/nacht.

Metropol Palace

Dit stijlvolle 5*-hotel is lid van de 'Luxury Collection' hotelgroep en is zopas genomineerd in de 'World Luxury Spa Awards' voor haar prachtige spacentrum. Het hotel ligt vlakbij het rustige Tasmajdan park. Een overnachting in een standaard kamer inclusief ontbijt bedraagt 127 euro.

Restaurants

Beton Hala is een oude fabriekshal in Savamala die omgebouwd is tot een hippe evenementenlocatie. Daarnaast zijn er een aantal van de meest trendy restaurants van Belgrado in ondergebracht.

Lorenzo & Kakalamba: een Italiaans geïnspireerd restaurant dat Servische producten een Italiaanse touch geeft. Het interieur is zeer vrolijk en kleurrijk.

Zabar: een drijvend restaurant aan de oevers van de Donau in de wijk Zemun. De verfijnde gerechten worden gemaakt met lokale ingrediënten, waaronder de Zabar kalkoen, bereid met noten, zure room en gorgonzola.

Clubs

Brankow: nieuwe club, gelegen in een zuil van de Branko brug. Ideaal voor een avondlijke cocktail.

Tilt Club: hier komt het hippe volkje van Belgrado graag feesten op een vrijdag- of zaterdagnacht. De sfeer is er uitgelaten

Lasta: is een splav of zomerclub, aan de oevers van de Sava. Overdag kan je er aan een lekkere cocktail sippen en 's nachts verandert Lasta in een grote open air party.

Meer informatie: Travel Serbia

Belgrado © iStockphoto

Belgrado © GF

Belgrado © GF

Belgrado © GF

Belgrado © GF

Belgrado © iStockphoto

Belgrado © iStockphoto

Belgrado © iStockphoto

Belgrado © GF

Belgrado © iStockphoto

Belgrado © GF

Belgrado © GF