De hotelstop komt er omdat de prijzen op de vastgoedmarkt, die verzadigd is door de vele toeristische verblijven, de hoogte in schieten, ten koste van de lokale bewoners.

Het stadsbestuur vindt het naar eigen zeggen "geen probleem" dat er veel toeristen komen, "zolang het toerisme niet ten koste gaat van de bewoners". Volgens de schepen van Toerisme, Janet Sanz, zijn er nu echter te veel lokale bewoners die hun woning in het stadscentrum moeten verlaten, "wegens de druk op de huizenmarkt, die gecreëerd wordt door het toerisme."

Barcelona telt 1,6 miljoen inwoners, en ontvangt jaarlijks ongeveer 30 miljoen buitenlandse bezoekers. Het toerisme is goed voor 13 procent van het bbp van de stad. De burgemeester van Barcelona, de links-georiënteerde Ada Colau, legde eerder al boetes op aan kamers die zonder vergunning aan toeristen worden verhuurd, via platformen als Airbnb en Homeway.

De hotelstop komt er omdat de prijzen op de vastgoedmarkt, die verzadigd is door de vele toeristische verblijven, de hoogte in schieten, ten koste van de lokale bewoners. Het stadsbestuur vindt het naar eigen zeggen "geen probleem" dat er veel toeristen komen, "zolang het toerisme niet ten koste gaat van de bewoners". Volgens de schepen van Toerisme, Janet Sanz, zijn er nu echter te veel lokale bewoners die hun woning in het stadscentrum moeten verlaten, "wegens de druk op de huizenmarkt, die gecreëerd wordt door het toerisme." Barcelona telt 1,6 miljoen inwoners, en ontvangt jaarlijks ongeveer 30 miljoen buitenlandse bezoekers. Het toerisme is goed voor 13 procent van het bbp van de stad. De burgemeester van Barcelona, de links-georiënteerde Ada Colau, legde eerder al boetes op aan kamers die zonder vergunning aan toeristen worden verhuurd, via platformen als Airbnb en Homeway.