Zo plantte Le Corbusier in zijn met art-nouveaupanden bezaaide geboortedorp La-Chaux-de-Fonds zijn eerste realisaties neer. Net als de plaatselijke horloge-industrie lokken die gebouwen elk jaar massa's kijklustigen.

Liefhebbers van hedendaagse bouwkunst kunnen hun hart dan weer ophalen in en om Bazel. Zowel in het stadscentrum als op de VitraCampus, die weliswaar net over de grens in het Duitse Weil am Rhein ligt, waren gerenommeerde architecten zoals Zaha Hadid, Renzo Piano, Mario Botta en Richard Meier aan het werk.

Intussen kan de regio uitpakken met architectuurparels van maar liefst negen Pritzker Prize-winnaars, waaronder dat van het in Bazel gevestigde bureau Herzog & de Meuron. Hun wereldfaam danken ze vooral aan het Vogelneststadion in Peking, maar ook hun VitraHaus, hun Elsässertor en hun wisselstation voor de spoorweg in Bazel behoren tot de architecturale top.

Elien Haentjens

Zo plantte Le Corbusier in zijn met art-nouveaupanden bezaaide geboortedorp La-Chaux-de-Fonds zijn eerste realisaties neer. Net als de plaatselijke horloge-industrie lokken die gebouwen elk jaar massa's kijklustigen. Liefhebbers van hedendaagse bouwkunst kunnen hun hart dan weer ophalen in en om Bazel. Zowel in het stadscentrum als op de VitraCampus, die weliswaar net over de grens in het Duitse Weil am Rhein ligt, waren gerenommeerde architecten zoals Zaha Hadid, Renzo Piano, Mario Botta en Richard Meier aan het werk. Intussen kan de regio uitpakken met architectuurparels van maar liefst negen Pritzker Prize-winnaars, waaronder dat van het in Bazel gevestigde bureau Herzog & de Meuron. Hun wereldfaam danken ze vooral aan het Vogelneststadion in Peking, maar ook hun VitraHaus, hun Elsässertor en hun wisselstation voor de spoorweg in Bazel behoren tot de architecturale top. Elien Haentjens