Amsterdam ‘Anders’

Andere gezichten’ moet ook de minder bekende pareltjes van Amterdam in de schijnwerpers te plaatsen.

Amsterdam heeft in de afgelopen jaren haar positie als top-citytripbestemming weten te veroveren met onder meer de historische grachtengordel, het Van Gogh Museum en zelfs met het Red Light District. Maar de hoofdstad van Nederland heeft naast deze publiekstrekkers nog veel meer te bieden. Daarom lanceert het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), het project ‘Andere gezichten’ om ook de minder bekende pareltjes van Amterdam in de schijnwerpers te plaatsen.
De Pijp
Eén van die must-sees is De Pijp, een 19de-eeuwse volksbuurt ten zuiden van de binnenstad. Vandaag is het een smeltkroes van culturen: zowel ‘rasechte’ Amsterdammers, expats, studenten, als trendy kosmopolieten voelen zich er thuis. Het kloppende hart van dit stadsdeel is de Albert Cuypmarkt, of kortweg ‘De Cuyp’. De dagmarkt bestaat al sinds 1905 en van maandag tot zaterdag vindt u er zowat alles: groenten en fruit, vis, chocolade, kleding en snuisterijen.

‘Arbeiderspaleizen’
De Pijp is eveneens geliefd voor zijn talrijke restaurants, delicatessen – en kruidenwinkels. U kunt er terecht voor een uitgebreide wereldkeuken, van Syrisch, Indisch, Spaans tot Italiaans. Ook de architectuur van het hippe stadsdeel loont de moeite. Zo gelden de ‘arbeiderspaleizen’ in de P.L. Takbuurt als de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School, een 20ste-eeuwse expressionistische bouwstijl die onder andere wordt gekenmerkt door het gebruik van baksteen. Echte bierliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de voormalige brouwerij van Heineken of aan één van de vele bruine cafés van de wijk.

U een weg banen doorheen een bijzondere buurt als de Pijp is in het begin niet altijd evident. Gelukkig zorgde de gemeente begin deze zomer voor toeristische bewegwijzering. En voor wie de leuke plekjes toch nog zou mislopen, heeft het ATCB sinds kort een wandel -en fietstocht uitgestippeld. Beide routes duren ongeveer 1,5 uur en staan duidelijk beschreven in twee kleurrijke boekjes, voorzien van een uitklapbare plattegrond (2,50euro). De gidsjes zijn verkrijgbaar in vijf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans), onder meer op de vele toeristische infopunten – de zogenaamde VVV Agentschappen. Bovendien bestaat de mogelijkheid om een audiotour in het Nederlands en Engels te downloaden via www.exploreamsterdam.nl.

Ellen Bode

Toeristisch infopunt in de Pijp: rondvaartrederij Amsterdam Canal Cruises aan de Stadhouderkade, tegenover de Heineken Brouwerij. 7 op 7, van 9 u tot 18u.

Meer info: www.iamsterdam.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content