Akelig echt lijkende menselijke replica's te zien in de Kunsthal in Rotterdam

08/03/18 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:04

Bron: Belga

Realisme is weer helemaal hip en de Kunsthal in Rotterdam doet daar opnieuw een extra schepje bovenop. Na de succesvolle expositie 'Hyperrealisme; 50 jaar schilderkunst' is er vanaf zaterdag 10 maart 'Hyperrealisme; Sculptuur' te zien.

Akelig echt lijkende menselijke replica's te zien in de Kunsthal in Rotterdam

Sam Jinks: Ron ntitled (Kneeling Woman), 2015 © Sam Jinks

Deze bestaat uit een selectie hyperrealistische beelden van de afgelopen vijftig jaar, met 'menselijke replica's', zoals de Kunsthal ze noemt, akelig echt lijkende menselijke figuren.

Met 35 kunstwerken van 28 kunstenaars toont de Kunsthal naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland een 'toonaangevend overzicht' van de ontwikkeling van vijftig jaar hyperrealistische beeldhouwkunst internationaal.

Tony Matelli: Josh, 2010

Tony Matelli: Josh, 2010 © Tony Matelli

'Het oog in oog staan met deze beelden, prikkelt de reactie van bezoekers en roept vragen op over de maakbaarheid van de mens en over identiteit', voorspelt het museum op de eigen site. 'Hoe kijken we naar onszelf en naar anderen: een interessant gegeven in de huidige selfiecultuur op social media.'

Er is werk te zien van onder anderen George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan, Duane Hanson, John DeAndrea en onze landgenote Berlinde de Bruyckere. Mueck maakte onder meer een pasgeboren babymeisje, maar wel een van vijf meter lang.

De expositie opent zaterdag en loopt tot en met 1 juli.

Ron Mueck: A Girl, 2006

Ron Mueck: A Girl, 2006 © Ron Mueck Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Lees meer over:

Onze partners