10 redenen waarom je in Amsterdam moet gaan winkelen

1. Amsterdam is behalve cultuurhoofdstad ook het grootste, leukste en meest gevarieerde shoppinggebied van Nederland. Wat je misschien nog niet wist is dat Amsterdam ook de stad is waar de meeste nieuwe innovatie winkelconcepten starten. Hutspot bijvoorbeeld, dat zichzelf een curator van urban design noemt, of I Love Vintage, de winkel die het idee van de vintageboutique naar een nieuw niveau heeft gebracht.

2. In Amsterdam liggen speciaalzaken die nergens anders te vinden zijn en die al decennia door dezelfde familie bestierd worden. Zo is er de kookwinkel Duikelman, de Bijenkorf die meer koninklijk bezoek krijgt dan menig paleis en designwarenhuis Droog dat als ambassade van Dutch Design geldt.

3. Amsterdam behoort tot de beste designsteden in Europa. Inspiratie voor je interieur vind je volop in één van de vele designwinkeltjes of tijdens designevenementen.

4. Houd je van vintage? Dan kom je nergens beter aan je trekken dan in Amsterdam. Van mode uit de jaren vijftig tot skibroeken uit de jaren zestig en van hoeden tot petticoats: het is allemaal te vinden in leuke boetiekjes en tweedehands winkeltjes, in het bijzonder in de Negen Straatjes en op de markt bij de IJ-hallen.

5. Ook liefhebbers van luxemerken zijn in Amsterdam aan het juiste adres. De P.C. Hoofdstraat met modezaken van bekende nationale en internationale ontwerpers zoals Prada, Cartier, Michael Kors, Louis Vuitton en Jimmy Choo is het bekendst. Maar ook in straten als de Van Baerlestraat en de Willemsparkweg vind je de nodige duurdere merken. Datzelfde geldt voor de Bijenkorf.

6. Typisch Amsterdams zijn natuurlijk de buurtmarkten waar je je kan onderdompelen in het échte Amsterdam zoals de Albert Cuypmarkt, de Noordermarkt in de Jordaan of de markt op het Waterlooplein. Je vindt er alles: verse (eventueel biologische) groenten en fruit, kleding, meubels, snuisterijen, boeken…. Voor allerlei spullen zijn er gespecialiseerde markten: boeken, bloemen, kunst of zelfs postzegels.

7. Amsterdam is het epicentrum van de jeans en telt de meeste innovatieve denimbedrijven ter wereld. In geen enkele stad ter wereld dragen de inwoners meer spijkerbroeken dan in Amsterdam. Het is dan niet ook niet verwonderlijk dat het Amsterdamse merk G-Star tegenwoordig tot de grootste jeansmerken ter wereld behoort. Het succes van G-Star trok andere grote merken zoals Hilfiger Denim en Levi’s Vintage Clothing naar Amsterdam en daar kwamen denimdesigners uit de hele wereld op af die weer voor zichzelf begonnen met nieuwe innovatieve jeanslabels.

8. Houd je van kunst, dan is het Spiegelkwartier een must. Al meer dan tachtig jaar is dit het centrum van de handel in Nederlandse kunst en antiek. Je vindt er alles van archeologische vondsten en Russische iconen tot Delfts Blauw en hedendaagse werken van schilders als Karel Appel.

9. Een bezoek aan één van de musea met wereldfaam zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh museum of de Hermitage kan je gemakkelijk combineren met een middagje winkelen. Begin je shoppingtoer in de museumwinkeltjes waar je mooie aandenkens kan kopen.

10. Amsterdam is vanuit België heel gemakkelijk te bereiken, zowel met de auto als met de trein. Vanuit Brussel en Antwerpen spoort een rechtstreekse trein naar Amsterdam. Met de Thalys sta je vanuit Brussel-Zuid in minder dan twee uur in het centrum van de Nederlandse hoofdstad. (MS)

Zin in een citytrip naar Amsterdam en ben je op zoek naar een hotel? Maak hier je keuze en boek nu!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content