10 redenen om Leuven deze herfst te bezoeken

10 redenen om Leuven deze herfst te bezoeken
© iStockphoto

1. Op zoek naar Utopia © Jan Gossaert, Portrait d'une jeune princesse portant une sphère armillaire, c. 1530, The National Gallery, Londres

Meer dan 80 topwerken van Quinten Metsijs, Jan Gossaert, Hans Holbein, Albrecht Dürer en andere meesters worden voor het eerst samengebracht in M - Museum Leuven. Schilderijen, wandtapijten en unieke wetenschappelijke instrumenten dompelen je onder in de kunst en wetenschap van de 15de en 16de eeuw. Te zien vanaf 20 oktober tot en met 17 januari 2017.

2. Utopia & More in de universiteitsbibliotheek © Après Hans Holbein, Portrait de Sir Thomas More, National Portrai tGallery Londres

De expo Utopia & More gidst je door het leven en werk van More en zijn literaire tijdgenoten. Je ziet er originele manuscripten, brieven, oude drukken en allerlei curiosa. Breng na afloop zeker een bezoek aan de prachtige leeszaal en beklim de toren van de bibliotheek. Boven wacht je een machtig uitzicht op de stad.

3. Utopia wandelingen: ontdek Leuven in groep... © Toerisme Leuven

Samen met een gids kan je in Leuven een wandeling maken. Hij of zij toont je alle hoogtepunten en de verborgen plekjes. Laat je mee op sleeptouw nemen aan de hand van boeiende verhalen en anekdotes over het humanisme in Leuven in de 16de eeuw. Of ontdek de inhoud van Thomas More's Utopia in de stad vandaag.

4. ... of individueel met de Leuven Walk-Utopia app © iStockphoto

Wil je Leuven en haar highlights liever op eigen houtje ontdekken? Download dan gratis de Leuven Walk applicatie op je smartphone. Dit najaar krijg je de stad door een Utopia-bril te zien, met per locatie info, foto's en video. Beschikbaar in Nederlands, Frans, Engels en Duits in de App Store en de Google Play Store.

5. Tracing the Future © iStockphoto

Ook vandaag inspireert de Utopia van More nog. In Tracing the Future geven vijf hedendaagse kunstenaars elk hun visie op de haalbaarheid van een ideale wereld. Het kunstparcours voert je langs vier locaties in de stad met film, fotografie en installaties.

6. More op het menu: 16de eeuwse gerechten op hedendaagse wijze © Kris Vlegels

Lekker eten is van alle tijden. In 1514 verscheen het eerste gedrukte kookboek in het Nederlands Een notabel boecxken van cokeryen. 500 jaar later laten enkele jonge Leuvense chefs zich inspireren door de recepten uit dit boekje. Met More op het Menu kan je in zes toprestaurants proeven van 16de-eeuwse haute cuisine in een hedendaags jasje.

7. Wintertijd: een maand lang wintersfeer in Leuven © Leuven Toerisme

Na de herfst komt Wintertijd in Leuven. Dat is kuieren over de Kerstmarkt en proeven aan hippe foodtrucks. Maar ook een winterse wandeling langs onontdekte hoekjes, een intiem kamerconcert in de unieke setting van het stadhuis of gewoon, de eindejaarssfeer in de stad.

8. Het mooiste stadhuis © iStockphoto

Eén van de bekendste en mooiste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439; de 236 beelden in de gevel werden pas na 1850 aangebracht. In deze Leuvense 'hall of fame' op 3 verdiepingen staan o.m. Leuvense geleerden, kunstenaars, historische figuren notabelen en patroonheiligen. Individuele bezoekers kunnen iedere dag om 15u aansluiten bij een rondleiding met gids. Tijdens Wintertijd kan je in dit mooie kader een sfeervol kamerconcert meepikken.

9. Shoppen in Leuven © Karl Bruninx

Trendy boetieks, kleurrijke snuisterwinkels en authentieke speciaalzaken: in Leuven vind je ze op kuierafstand in de historische binnenstad. Verkeersvrije pleinen en leuke doorsteekjes leiden de shoppers langs straten met koffiebars, cafés, terrasjes en verleidelijke restaurants. Op zondag 11.12 en 18.12 kan je kerstshoppen tijdens de koopzondagen.

10. Kroegentocht © Belga

Leuven is the place to beer. Ga op kroegentocht met een 'local' langs de beste Leuvense biercafés en proef er samen de vele lekkere streekbieren.