Circus Maximus in Rome na opknapbeurt van 7 jaar opnieuw geopend

© AFP

“Het Circus Maximus was eigenlijk het grooste winkelcentrum in de oudheid. Het is een voorloper van de moderne voetbalstadions met winkels en restaurants.” Dat zegt archeologe Maria Letizia Buonfiglio die meewerkt aan de opgravingen van het vroegere sportstadion. Het Circus Maximus was dan ook veel meer dan plaats voor sportwedstrijden. In de arcaden eromheen konden de bezoekers terecht in winkeltjes, bordelen, restaurants, bars, gokkantoren en toiletten met stromend water.

Voorlopig is nog maar een hoekje van het enorme bouwwerk onderzocht, maar de hoeveelheid vondsten is nu al indrukwekkend. Onder andere gouden armbandjes en kettingen, een vergulde glazen beker met de afbeelding van een paard en meer dan duizend bronzen munten uit de derde eeuw voor Christus. Ook werden de resten van een triomfboog gemaakt van Toscaanse wit marmer blootgelegd. Door die boog kwamen de Romeinse keizers het stadion binnen. Dat schrijft de New Historian.

De archeologische vondsten zijn te zien in het Museo di Roma. Op het terrein zelf werden de ‘spina’ (het verhoogde deel in het midden van de renbaan) beter zichtbaar gemaakt en de tribunes opgeknapt en opnieuw toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het terrein is gratis toegankelijk. De komende jaren gaan de opgravingen nog verder.

Ben Hur

Het Circus Maximus werd 2.800 jaar geleden gebouwd en werd opnieuw wereldberoemd door de film Ben Hur uit 1959. Het stadion is even groot als zes voetbalvelden en bood plaats aan zo’n 150.000 toeschouwers. Het werd vooral gebruikt voor de in die tijd razendpopulaire strijdwagenraces, maar ook atletiekwedstrijden en gladiotorengevechten werden er georganiseerd. Soms vonden er wel honderd wagenraces per dag plaats.

Vanaf de zesde eeuw raakte het Circus Maximus in verval. Stenen en marmer werden gestolen om andere gebouwen van te maken. Er bleef vrijwel niets over van het stadion dat ooit zoveel sportliefhebbers had getrokken. Op de renbaan werden in de 18e eeuw fabrieken gebouwd en de rest van het terrein diende als landbouwgrond. Mussolini was degene die opdracht gaf de industriele gebouwen af te breken want hij wilde het Circus Maximus gebruiken om redevoeringen en publieke bijeenkomsten te houden.

De afgelopen jaren werd het terrein gebruikt voor popconcerten en grote bijeenkomsten zoals de huldiging van het Italiaanse voetbalelftal toen het in 2006 wereldkampioen werd. De baan waar 2.800 jaar geleden paarden zo hard mogelijk galloppeerden, ligt nu nog begraven onder een negen meter dikke laag zand en puin. Wie weet wat er de komende jaren nog allemaal onderuit te voorschijnkomt. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content