Choco-Story wil dit jaar een chocolademuseum openen in Chichen Itza

© Thinkstock

Als alles goed verloopt, komt er toch tegen het einde van 2014 een Belgisch chocolademuseum bij de oude Maya-stad Chichen Itza.

Dat zei initiatiefnemer Eddy Van Belle van Choco-Story. De bouw kreeg kritiek in binnen- en buitenland, maar inmiddels zijn de plooien met de Mexicaanse autoriteiten glad gestreken.

Van Belle, de zogenaamde Vlaamse cacaokoning, kreeg vorig jaar bakken kritiek over zich heen toen bleek dat hij zijn chocolademuseum wou bouwen nabij de historische piramides van Chichen Itza.

“Al jarenlang beheren wij een cacaoplantage van 300 hectare nabij de site. Een tijd geleden bouwden we in overleg met INAH, het Mexicaanse archeologisch instituut, een zestal maya-huisjes waarin we de historiek van cacao en chocolade uit de doeken deden. Vier jaar geleden was alles nog in orde, maar toen wilden we een groter museum”, aldus de mede-eigenaar van de Puratos Group en Belcolade.

En dus nam hij de archeoloog en INAH-medewerker die hem bijstond bij een project in Uxmal onder de arm. Er werd een akkoord ondertekend, maar later trokken twee INAH-medewerkers het werk van de collega in Uxmal in twijfel, waardoor de hetze ontstond.

Sociaal en cultureel project

“Maar sinds juni 2013 is er nauw overleg met de top van INAH en hopen we snel tot een akkoord te komen. We hebben kunnen duiden dat dit meer is een dan een museum. Het is ook een cultureel en sociaal project, en we kunnen 30 inwoners aan het werk zetten”, aldus Van Belle.

Er komt ook een klein dierenpark aan het museum. “Vaak worden kleine wilde dieren door de lokale bevolking gehouden, maar als de beesten te groot worden, weten ze niet meer wat ze ermee moeten doen. In samenwerking met een lokale vereniging kunnen wij zorgen voor opvang”, vertelt Van Belle.

Het verhaal in Chichen Itza kreeg door de hetze het meeste weerklank, maar begin april opent een eerste Choco-Story in Uxmal. In 2015 of ten laatste 2016 krijgt ook Mexico City zijn eigen Choco-Story. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content