Chichén Itzá

Pas sinds 2007 een nieuw wereldwonder, maar al veel langer één van de meest bezochte archeologische sites van Mexico.

Pas sinds 2007 een nieuw wereldwonder, maar al veel langer één van de meest bezochte archeologische sites van Mexico. Vele toeristen maken vanuit Cancún met bussen een dagtrip naar Chichén Itzá. Wie van de ene archeologische verbazing in de andere wil vallen, mag deze ooit zo roemrijke stad in geen geval vergeten in zijn vakantieplanning.

Wat moet je zien?
GeschiedenisWeetjes
Tips

De legende wil dat de Itzá, een gewelddadige groep Mayakrijgers, het gebied in 987 veroverde. Al snel werd Chichén Itzá één van de belangrijkste Mayasteden; hét centrum van politieke, religieuze en militaire macht van Yucatán en misschien zelfs van heel zuid-oostelijk Midden-Amerika. En dat is er nog steeds aan te zien, zelfs zonder de oorspronkelijke inwoners.

De Maya’s bouwden naar hartenlust paleizen, tempels en monumenten in Chichén-Itzá, die ze dan verfden in bonte kleuren en versierden met prachtige sculpturen. Alleen de koningen, priesters en de belangrijkste krijgers mochten in de grote paleizen wonen. Gewone mensen leefden in schamele strohutjes naast de piramides. Alle gebouwen liggen er gegroepeerd per architectonische sets die door een dicht netwerk van geplaveide wegen verbonden worden met elkaar. Ideaal om geen enkel archeologisch pareltje over te slaan.

De drie meest bekende complexen zijn het Grote Noordelijke Platform met de monumenten El Castillo, de Tempel van de Krijgers en de grote balspelbaan, de Ossario Groep met de gelijknamige piramide en de Xtoloc Tempel, en ten slotte de Centrale Groep met de Caracol, Las Monjas en Akab Dzib.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content