Catalonië

Catalonië is een van de populairste vakantieregio’s van Europa. De streek heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit, met als belangrijkste kenmerken een eigen taal en een heerlijke keuken.

Catalonië is een van de populairste vakantieregio’s van Europa. De streek heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit, met als belangrijkste kenmerken een eigen taal en een heerlijke keuken.

De streek, met Barcelona als grootste en belangrijkste stad, is een van de in totaal 17 autonome regio’s van Spanje en telt iets meer dan 7 miljoen inwoners. Ook Girona en Tarragona zijn gekende Catalaanse steden. Bij jongeren zijn vooral de badplaatsen Lloret de Mar, Blanes en Salou heel populair.

De streek ligt in het noordoosten van het land aan de Middellandse Zee en kent bijgevolg een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. De Catalaanse Pyreneeën kennen dan weer een bergklimaat. Dat aangename klimaat aan de – meer dan 500 km lange – kust en de koude winters in de bergen, zorgt voor zowel veel zomer-, als wintersporttoerisme.

Het zeer afwisselende Catalaanse landschap, met zowel bergen, rotskusten, uitgestrekte velden en rivierdelta’s, is terug te vinden in tal van natuurreservaten.

Catalaans boven Spaans

‘Catalunya’ heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit en het Catalaans als eerste officiële taal is daar een van de grootste bewijzen van. Het gebruik van het Catalaans, dat zowel op het Spaans als op het Frans lijkt, wordt dan ook sterk gestimuleerd door de plaatselijke regering.

De andere gebruikte talen in Catalonië zijn – logischerwijze – het Spaans en in mindere mate het Aranees. Die laatste taal wordt bijna uitsluitend gesproken door de ongeveer 7.500 inwoners van de Vallei van Arán in de Pyreneeën.

Maar de unieke Catalaanse cultuur reikt verder dan de taal alleen. Werken van kunstenaars als Salvador Dalí, Antoní Gaudí en Juan Miró zijn op verscheidene plaatsen in overvloed te bewonderen. Catalanen hechten ook veel belang aan festiviteiten. Een van de bekendste voorbeelden daarvan zijn misschien wel de ‘castells’, menselijke torens bestaande uit zogenaamde ‘castellers’ die op elkaar klimmen.

Ook de indrukwekkende paasprocessies die tijdens de ‘Semana Santa’ of Heilige Week plaatsvinden in Tarragona, worden bestempeld als Catalaans cultureel erfgoed.

Mediterraanse lekkernijen

Catalonië staat ook bekend om zijn heerlijke keuken met als voornaamste hoofdingrediënten rijst, peulvruchten, vis, zeevruchten, noten en typisch Mediterraanse groenten. Enkele typische Catalaanse gerechten zijn ‘allioli’ (Mayonaise van knoflook), ‘crema Catalana’ (soort van crème brulée op z’n Catalaans), ‘pa amb tomàquet’ (Brood met knoflook, olijfolie en tomaat) en ‘romesco’ (saus van noten, gedroogde tomaten en paprika’s, kruiden en olijfolie).

Het enorme aantal soorten kazen, worsten en paddenstoelen zijn ook een goed voorbeeld van de invloed van de Pyreneeën. Ook de Catalaanse wijnen zijn uniek en niet te missen. Vooral een witte wijn uit Alella of een typisch Catalaanse cava – een soort van champagne – moet u beslist geproefd hebben tijdens een verblijf in deze prachtige streek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content