Catacomben van Priscilla in Rome opnieuw geopend

Catacomben van Priscilla in Rome opnieuw geopend
© Reuters

De ingang bevindt zich tegenwoordig in het klooster van de Benedictijner zusters van Priscilla. De begraafplaats is bijzonder omdat er een aantal unieke fresco's te zien zijn en omdat de graven veel vertellen over het leven en het geloof van de vroege Christenen. Vrouwelijke priesters? In de catacomben is onder andere de oudste bekende afbeelding van de Maagd Maria met Jezus te zien. Tijdens de renovatiewerken waarbij de fresco's met laserstralen werden schoongemaakt kwamen ook afbeeldingen tevoorschijn van wat vrouwelijke priesters lijken te zijn. Op één fresco staat bijvoorbeeld een vrouw gekleed in een soort priestergewaad met haar armen omhoog alsof ze de mis voorleest. Dat zou erop kunnen duiden dat er in de vroege dagen van het Christendom ook vrouwelijke priesters bestonden.

Maar het Vaticaan ontkent dit met klem. Volgens het Vaticaan mochten vanaf het begin enkel mannen priester worden omdat Jezus alleen maar mannelijke apostels had. Op de fresco met de vrouwelijke priester staat volgens het Vaticaan dan ook eenvoudigweg een dame die aan het bidden is. Dat er in het verleden vrouwelijke priesters bestonden verwijst het Vaticaan naar het land der fabelen.

Verenigd in het geloof Wat de graven zelf duidelijk maken is dat de vroege Christenen, rijk en arm, verenigd werden in hun geloof in Jezus en God. Er is immers nauwelijks verschil te zien tussen de graven van de gefortuneerde Romeinen en de minder rijken. De graven zijn een soort nissen in de muur die precies groot genoeg zijn voor één lichaam. Deze nissen werden dichtgemaakt met terracotta of marmeren platen die dan weer beschilderd werden, soms enkel met een beschrijving van de overledene, soms met een bijbels tafereel.

Vanaf de 5e eeuw werden de catacomben niet meer gebruikt. Door de Gotische oorlog van 535 tot 554 en vijandige invallen van buitenaf werd het alsmaar moeilijker om de graven te onderhouden. De catacomben raakten in vergetelheid en werden pas in de 16e eeuw weer herontdekt door Antonio Bosio.

Google Streetview Nu de vijf jaar durende renovatie is afgerond zijn de graven en fresco's weer in volle glorie te bewonderen. Ook werd een nieuw museum geopend waarin de gerestaureerde marmeren delen van sarcofagen tentoongesteld worden.

Ook aan geïnteresseerden die niet naar Rome kunnen reizen is gedacht. Via Google Streetview kan u online een rondleiding door de catacomben van Priscilla maken. (MS)

Teaser © Reuters

Rome28 © Reuters

Rome29 © Reuters

Rome30 © Reuters

Rome32 © Reuters

Rome34 © Reuters

Rome36 © Reuters

Rome37 © Reuters

Rome33 © Reuters

Rome39 © Reuters

Rome38 © Reuters

Rome © AFP

Rome1 © AFP

Rome2 © AFP

Rome3 © AFP

Rome4 © AFP

Rome5 © AFP

Rome6 © AFP

Rome7 © AFP

Rome8 © AFP

Rome9 © AFP

Rome10 © AFP

Rome11 © AFP

Rome12 © AFP

Rome13 © AFP

Rome14 © AFP

Rome15 © AFP

Rome16 © AFP

Rome17 © AFP

Rome18 © AFP

Rome19 © AFP

Rome20 © AFP

Rome21 © AFP

Rome22 © AFP

Rome23 © AFP

Rome24 © AFP

Rome25 © AFP

Rome26 © AFP

Rome27 © AFP