Carnaval in Rio eert de wonderlijke stad

Sao Clemente koos ervoor om hommage te brengen aan Rio, de “cidade maravilhosa” of wonderlijke stad, die gastheer is van de Olympische Spelen in 2016. Het thema van hun samba was “Mijn, jouw, ons Rio, gezegend door de goden”.

Liefst 70.000 toeschouwers kunnen de parades bijwonen in de sambadroom. Die sambadroom is een laan van 700 meter waarlangs zich openluchttribunes en VIP-loges bevinden. De parades zijn een echte competitie, die evenveel passie opwekt als een belangrijke voetbalwedstrijd.

De twaalf beste sambascholen van de stad strijden er om de felbegeerde titel van “carnavalkampioen”. Na Sao Clemente is het de beurt aan Imperatriz, dat de lof zingt van de samba, omdat die dans “goed is voor de gezondheid”. Portela, een van drie scholen die een maand geleden verwoesten werd door een brand, heeft als thema “water”.

Nadien volgen Unidos da Tijuca, waar vele ogen op gericht zijn omdat het vorig jaar kampioen werd, en Vila Isabel, dat het Braziliaanse topmodel Gisèle Bündchen meevoert op een kar.

De laatste school die voorbijkomt – het zal dan al dag worden – is Mangueira, in het groen en roos. Mangueira is Rio’s oudste en populairste sambaschool, die gesticht werd in de jaren 30.

Maandagavond paraderen zes andere grote sambascholen. De winnaar zal woensdag bekend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content