Cape Breton Highlands National Park

© Tango7174, Wikicommons

Cape Breton Highlands National Park in Nova Scotia behoort tot de populairste vakantiebestemmingen in Canada. Een van de mooiste routes in Canada loopt door het park: de Cabot Trail.

Cape Breton Highlands National Park in Nova Scotia behoort tot de populairste vakantiebestemmingen in Canada. Het heuvelachtige landschap omringd door de Atlantische Oceaan en de Gulf of St. Lawrence is dan ook indrukwekkend. Bovendien loopt hier één van de mooiste routes in Canada: de Cabot Trail.

Cape Breton Highlands National Park in beeld

ACTIVITEITEN

Wandelen

Gezien de omvang van dit park vallen de wandelmogelijkheden een beetje tegen, maar dat neemt niet weg dat je hier prachtige tochten kan maken. De meeste wandelingen nemen niet meer dan een dag in beslag. Slechts twee wandelpaden leiden naar een camping midden in de natuur. De overige paden blijven redelijk dicht bij de weg, maar bieden wel prachtige vergezichten over de oceaan. De variatie qua moeilijkheid is wel groot. Je kan kiezen voor eenvoudige wandelingen waar je geen bijzonder conditie voor nodig hebt of voor moeilijke tochten met stevige klimpartijen.

Je mag enkel wandelen op daarvoor aangewezen paden. Het weer in dit park kan snel omslaan. Neem daarom ook op warme dagen wat extra kleding mee. Iets anders wat je niet vergeten mag, is een antimuggen middel. Die vallen je hier de hele zomer lastig. Natuurlijk geldt ook hier dat je niet te dicht in de buurt van wilde dieren moet gaan en ze zeker geen voedsel mag geven.

Fietsen

Fietsen is een populaire bezigheid in dit park, maar niet geschikt voor beginners. De heuvels zijn zeer steil en de grote aantallen toeristen maken het fietsen er ook niet gemakkelijker op. Je kan op verschillende plaatsen fietsen huren ook bij de bezoekerscentra, maar de fietsen die je daar mee krijgt zijn niet van de beste kwaliteit.

Zwemmen

Je vindt prachtige stranden in Cape Breton Highlands National Park. Je kan zelfs kiezen tussen zwemmen in zoet en zout water. In de Ingonish Beach Day Use Area kan je het allebei. De North Bay Day Use Area is een langgerekt zandstrand met meteen daarachter mooie duinen. Dan zijn er nog drie kleinere stranden: Black Brook Beach, Warren Lake Beach en La Bloc Beach.

Autotocht

De Cabot Trail behoort tot de bekendste wegen in Canada. Een gedeelte daarvan loopt door Cape Breton Highlands National Park en biedt prachtige vergezichten. Onderweg kom je overal plaatsen tegen waar je kan stoppen en waar tentoonstellingen je meer informatie geven over het park. Je hebt wel toestemming nodig om deze route te mogen rijden.

Walvissen bekijken

Rond Cape Breton leven verschillende walvissen. Gespecialiseerde bedrijven organiseren boottochten naar de leefgebieden van deze dieren. Ze zorgen ervoor de dieren niet te storen, maar walvissen zijn zo nieuwsgierig dat ze altijd zelf naar de boten toe komen. Vaak zwemmen ze er onderdoor en blijven ze vlakbij de boot dobberen. Je krijgt dan ook de kans deze imposante dieren van zeer dichtbij te bekijken.

LOCATIE

Cape Breton Highlands National Park ligt op de noordelijke punt van Cape Breton in de provincie Nova Scotia.

GROOTTE

Het park beschermt 950 km² natuur en bestrijkt daarmee 20% van Cape Breton.

GEOLOGIE

Het meest in het oog springende kenmerk wordt gevormd door Cape Breton Plateau, dat tussen de 300 en 500 meter boven de zee uitsteekt. Het bedekt meer dan 70% van het park en bestaat uit glooiende heuvels onderbroken door brede valleien en steile ravijnen. In het westen vind je steile klippen die eindigen in de Gulf of St. Lawrence. In het oosten loopt het plateau geleidelijk naar de Atlantische Oceaan. Aan deze zijde liggen mooie, witte zandstranden.

FAUNA

Op Cape Breton leven minder diersoorten dan op het vasteland van Nova Scotia. Dat komt doordat niet alle dieren de oceaan over kunnen steken en doordat Cape Breton bergachtig is, een landschap waar niet alle dieren zich thuis voelen. Toch vind je hier een gevarieerde dierenwereld met onder andere elanden, lynxen, coyotes, Amerikaanse zeearenden, witstaartherten, otters, bevers, nertsen, eekhoorns en wasberen. De eland werd in 1947 met succes geherintroduceerd op het eiland.

Er leven verder zo’n 230 verschillende vogelsoorten, hoofdzakelijk zangvogels zoals nachtegalen, vinken, grote geelpootruiters en de zeldzame grijze mezen. Enkele roofvogelsoorten: Amerikaanse zeearenden, haviken, uilen, smelleken en torenvalken. Wat betreft de zeevogels zie je hier veel meeuwen, sternen, zeekoeten, aalscholvers en eenden.

Bijzonder tenslotte is dat Cape Breton Highlands National Park één van de vier plaatsen ter wereld is waar de bedreigde Atlantische zalm beschermd wordt.

KLIMAAT

Alhoewel het hier in de zomer doorgaans redelijk warm is, valt er dan veel regen en is het vaak mistig. Juli is de droogste maand en augustus de natste. Temperaturen liggen meestal rond de 25°C.

TOEGANG

Het park is het gehele jaar door geopend, maar de faciliteiten in het park enkel van half mei tot half oktober.

BEREIKBAARHEID

Het park ligt op de noordelijke punt van Cape Breton Island. Je kan het park op twee manieren binnenkomen: aan de westkant van het eiland net ten noorden van Cheticamp en aan de oostkant bij Ingonish Beach. De befaamde Cabot Trail loopt langs de noordelijke punt van het eiland. Een derde van de route ligt in het nationale park.

ACCOMMODATIE

Binnen het park liggen zes kampeerplaatsen: Cheticamp, Corney Brook, MacIntosh Brook, Big Intervale, Broad Cove en Ingonish. Je kan hier geen plaatsen reserveren, wie het eerste komt, krijgt een plaatsje. De campings zijn geopend van half mei tot half oktober.

In het park liggen verder nog twee kampeerplaatsen voor groepen: Marrach en Robert Brook. Hier moet je juist wel van tevoren reserveren. Binnen het park ligt tenslotte ook nog een backcountry kampeerplaats: Fishing Cove. Om daar te overnachten is een zogenaamde ‘backcountry permit’ nodig. Daarvoor kan je terecht bij de Visitor Centers.

Natuurlijk vind je op Cape Breton ook heel wat hotels waar je terecht kan als je niet van overnachten in de buitenlucht houdt. Vaak liggen ze langs de Cabot Trail. Enkele suggesties.

GEVAREN

Elanden komen veel voor in dit park. Wanneer je in het donker rijdt zijn ze vaak moeilijk te zien als ze de weg oversteken. Rijd daarom erg voorzichtig en let goed op. Een botsing met dit enorme dier is immers niet alleen voor het eland erg vervelend.

In de oceaan komen vaak verraderlijke onderstromingen voor. Wanneer je gaat zwemmen blijf je dan ook het beste dicht bij de kust en als de golven erg hoog zijn kan je beter op het droge blijven.

De weersomstandigheden kunnen zeer snel omslaan. Neem daarom altijd warme kleding en water mee wanneer je de natuur intrekt.

Voedsel en afval trekken beren en andere dieren aan. Berg het daarom altijd goed op, bij voorkeur in beerbestendige containers.

Geef de dieren nooit eten, begeef je niet buiten de paden en pluk geen bloemen en takken. Daarmee beschadig je de natuur en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien kan je hoge boetes krijgen voor dergelijk gedrag.

TIPS

Honden zijn toegestaan in het park, met uitzondering van de stranden, maar ze moeten wel altijd aangelijnd zijn.

Ja mag geen alcohol nuttigen op openbare plaatsen zoals stranden, wandelpaden en dergelijke nuttigen. Op de campings mag je wel alcohol drinken.

LITERATUUR

Lonely Planet Canada’s Maritime Provinces

Exploring Nova Scotia – Dale Dunlop en Alison Scott

Fodor’s Nova Scotia, New Brunswick, and Prince Edward Island

The Nova Scotia Atlas

Frommer’s Nova Scotia, New Brunswick & Prince Edward Island

Hiking Trails of Nova Scotia

Moon Handbooks Atlantic Canada : New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia, and Newfoundland and Labrador

Websites

Parks Canada – Cape Breton Highlands National Park

Cape Breton Higlands Vacantion Packages

Cabot Trail

Cape Breton Island

Destination Cape Breton

Nova Scotia Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content