Canada: het Great Bear Rainforest wordt eindelijk beschermd gebied

© Jon Rawlinson, Wikicommons

Grote delen van het gigantische Great Bear Rainforest aan de westkust van Canada zullen, na meer dan twintig jaar strijd van de autochtone volkeren en de ecologische organisaties tegen de bosindustrie, beschermd worden.

De regering van de provincie British Columbia heeft een akkoord bekend gemaakt over de bescherming van het Great Bear Rainforest na tien jaar onderhandelingen. Het akkoord werd ondertekend door de autochtonen, de ecologisten en de industrie.

Het grote regenwoud beslaat 3,6 miljoen hectaren en is daarmee even groot als België. Het strekt zich uit van de centrale kust van British Columbia tot het Noorden van Alaska. Er wonen 26 inheemse stammen.

Geestberen

Dankzij het akkoord komt er ook een jachtverbod op de kermode-beer, een zeldzame variant van de zwarte beer waarvan sommige individuen een witte vacht hebben. De kermode-beren, ook wel geestberen genoemd, komen alleen nog in het Great Bear Rainforest voor.

Canada: het Great Bear Rainforest wordt eindelijk beschermd gebied
© Sam Beebe, Wikicommons

In het akkoord staat dat er 85% in van The Great Bear Rainforest geen bomen meer gekapt mogen worden. In de overige 15% zal er nog aan bosbouw gedaan worden om de lokale werkgelegenheid te ondersteunen maar de provincie benadrukt dat het kappen onder strenge voorwaarden zal gebeuren.

Voor Greenpeace dat samen met andere milieugroeperingen de bescherming van het regenwoud eiste, “geeft het akkoord hoop voor de oplossing van hevige conflicten over andere bossen” verklaart de woordvoerder Nicolas Mainville.

De onderhandelingen voor de bescherming van het bos werden in 2006 gestart tussen de provincie, de First Nations, de bosbouwbedrijven en de milieuorganisaties.

(AW/vertaling CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content